Windpark bezoeken tijdens Open Energiedag 2022

| 14 september 2022
Windpark bezoeken tijdens Open Energie Dag 2022

Bron: Open Energie Dag

Op zaterdag 17 september vindt de jaarlijkse Open Energiedag plaats. Tijdens deze dag openen duurzame energieprojecten door het hele land heen hun deuren voor het publiek. Windenergie-nieuws heeft de deelnemende windparken op een rijtje gezet.

We hebben de te bezoeken windparken genoemd per provincie:

Friesland

Windpark Fryslân
Windpark Fryslân is wereldwijd het grootste windpark in een binnenwater. Het windpark bestaat uit 89 turbines van 4,3 MW die in een clustervorm naast de Afsluitdijk, ter hoogte van Breezanddijk zijn geplaatst. Met een vermogen van 382,7 MW levert Windpark Fryslân voldoende energie voor ongeveer 500.000 huishoudens. Het windpark is operationeel sinds 2021. Op 17 september kunnen geinteresseerden een kijkje nemen vanaf het water. Vertrek vanuit Kornwerderzand. Aanmelden verplicht.

BuurtmolenTzum
Deze dorpsmolen in Tzum is momenteel in aanbouw en wordt ontwikkeld door een energiecoöperatie opgericht met minstens 500 leden. De nieuwe windmolen produceert gemiddeld gemiddelde stroomproductie wordt 2.700.000 kWh. De windturbine wordt in de laatste week van oktober geplaatst. Op 17 september is de fundatieplaat te zien waarop de windturbine wordt geplaatst.

Doarpsmûne Reduzum
Deze dorpsmolen bij Reduzum is ook nog in aanbouw en wordt ontwikkeld door Coöperatie Doarpsmûne Reduzum.

Flevoland

Windpark Hanze
Windpark Hanze bestaat uit 15 windturbines en is gelegen in de gemeente Dronten in het noordoosten van Flevoland. Het windpark is onderdeel van Windplan Groen. In het voorjaar van 2022 is gestart met de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting wordt het windpark begin 2024 volledig in gebruik genomen.

Windplanblauw
In de noordwesthoek van Flevoland wordt onder de naam Windplanblauw een nieuw windpark ontwikkeld. 74 windmolens worden vervangen door 61 nieuwe, met meer vermogen. Deze wekken een hoeveelheid stroom op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van ca. 450.000 huishoudens. Ga mee op tournee naar windpark Windplanblauw. Als alles volgens planning verloopt, staan in september de 37 nieuwe windmolens van Windplanblauw op land. En in het IJsselmeer wordt gewerkt aan de fundaties voor de 24 nieuwe windmolens.

Windplan Groen
Windplan Groen is het plan voor het grootste park van windturbines op land in Nederland. Tot 2024 worden 86 nieuwe windturbines gebouwd in elf afzonderlijke windparken. Bestaande windmolens worden gedemonteerd.

Windpark Noordoostpolder
Op 17 september worden de deuren van het windmoleninformatiecentrum 11 BEAUFORT geopend. Hier kan meer informatie worden gewonnen over het Windpark Noordoostpolder. In het centrum is het volgende te zien en te doen: Een windbeleving, 2 schaalmodellen molens, een filmzaal en de Fiets experience.

Gelderland

Energiepark Koningspleij
Rijn en IJssel Energie Cooperatie heeft samen met Prowind drie windturbines gebouwd langs de Pleijroute in Arnhem. Sunvest heeft een zonneveld ontwikkeld onder de windturbines.

Energielandschap De Grift
De Energiecoöperatie WPN exploiteert voor haar leden een windturbinepark (4 turbines) en een zonneveld (11.000 panelen) bij Nijmegen. Op de Open Energiedag zetten we deuren open voor mensen die een kijkje willen komen nemen.

Windpark Avri
Bovenop de voormalige stortplaats op het Avri terrein is een zonnepark en windpark gerealiseerd. Avri Solar B.V. heeft hier in 2018 het grootste zonnepark van Gelderland aangelegd. In totaal 12 hectare die 3.000 huishoudens van stroom voorzien. Windpark Avri is gebouwd door Betuwewind, de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. Het park bestaat uit 3 windmolens. Eén bovenop de afvalberg en twee aan weerszijden.

Limburg

Windpark Greenport Venlo
Windpark Greenport Venlo bestaat uit acht windturbines. Deze komen langs het spoor tussen Venlo en Horst-Sevenum. Het windpark produceert een hoeveelheid elektriciteit van ongeveer 30.000 huishoudens. De Open Energiedag van Windpark Greenport Venlo vindt plaats bij Windturbine 8. Deze is gelegen aan de Newtonweg in Venlo en bereikbaar via de zandwinning/zandgroeve van Hecker B.V.

Windturbine de Coöperwiek
Belangstellenden kunnen vanaf 14.00 uur terecht bij de windturbine in Neer aan de Boerderijweg ter hoogte van nummer 6. Windpark Neer bestaat uit vijf windturbines. Burgerwindcoöperatie Zuidenwind is eigenaar van de middelste, de Coöperwiek.

Noord-Brabant

Windpark Galder
Bij knooppunt Galder langs de A16 en A58 in de gemeente Breda bouwt Pure Energie 3 windmolens, als onderdeel van Energie A16. De turbines worden naar verwachting in september gebouwd. De windmolens leveren jaarlijks aar verwachting ruim 15,5 miljoen kWh per jaar per windmolen op.

Windpark Streepland
Windpark Streepland bestaat uit 3 windturbines bij knooppunt Klaverpolder en is goed voor de energie van 15.000 huishoudens. Het windpark is in aanbouw, maar er is al veel te zien. Onder begeleiding van gidsen komt u alles te weten over de energietransitie, over het bouwproces en over wat u zelf kunt doen.

Utrecht

Rijne Energie

In de polders Rijnenburg en Reijerscop realiseren ruim 600 bewoners uit Utrecht en omgeving een groot energielandschap met windturbines en zonnevelden. Na lange voorbereiding en uitgebreide studies gaat de energie-cooperatie Rijne Energie samen met haar partners de Windvogel, Eneco en BHM Solar nu het vergunningsproces in. Samen met nog veel meer inwoners verwachten ze in de polders vanaf 2026 de eerste duurzame energie te kunnen opwekken.

Zuid-Holland

Windmolens De Watergeuzen
Rijnland Energie Coöperatie heeft in 2022 met hulp van zo’n 600 bewoners en bedrijven in de regio Holland Rijnland bij Zoeterwoude twee windmolens gekocht: De Watergeuzen. De windmolens zijn voor 100% in eigendom van omwonenden en de eerste coöperatieve turbines in de regio.

Noord-Holland

Windpark Zijpe en Zonnepark Burgervlotbrug
Het bestaand windpark Zijpe met 9 kleinere windturbines is al 30 jaar in bedrijf. Een nieuw zonnepark (Zonnepark Burgervlotbrug) wordt gebouwd onder het bestaande windpark.

Windmolen de Pionier
In de gemeente Haarlemmermeer kan tijdens de Open Energiedag een bezoek worden gebracht aan Windmolen de Pionier van Coöperatieve Windenergievereniging Meerwind.

Korenmolen de zandhaas
Korenmolen de Zandhaas is een ambachtelijke korenmolen met een generator om stroom op te wekken.

Meer informatie over de bezoeklocatie, openingstijden en eventuele aanmeldmogelijkheden is te vinden op de website van Open Energiedag.

Tags: , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.

https://windenergie-nieuws.nl/wp-content/uploads/2022/09/windenergie_nieuws_nl_728x90px.gif