Windpark Galder turbines staan

| 14 november 2022

© Pure Energie

Afgelopen weekend werd de laatste windturbine van Windpark Galder bij knooppunt Galder langs de A16 en A58 afgebouwd. Windpark Galder, met drie windturbines, maakt onderdeel uit van het grotere energieproject A16.

Windpark Galder wordt door energiebedrijf Pure Energie ontwikkeld en bestaat uit 3 windturbines van het type Vestas V150 met een ashoogte van 135 meter, een rotordiameter van 150 meter, een tiphoogte  van 210 meter en een vermogen van 4,3 MW.  De eerste windturbine werd in oktober opgebouwd. Pure Energie beschrijft in een video wat er komt kijken bij de opbouw van een windturbine.

De komende weken worden de windturbines aan de binnenzijde afgewerkt en worden de kabels worden aangesloten. Pure Energie verwacht dat begin december de aansluiting op het net wordt gerealiseerd. Na de installatie volgt dan de testfase. Tijdens de testfase zullen de windturbines de eerste duurzaam opgewekte elektriciteit aan het net leveren. Als alles volgens planning verloopt zal de testfase eind dit jaar ingaan. Pas als alle windturbines geslaagd zijn voor alle testen, worden de turbines aan Pure Energie overgedragen. Dit gebeurt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023.

Per windturbine zal jaarlijks ruim 15 miljoen kilowattuur worden opgewekt. Alle drie windturbines zullen voldoende opwekken om het equivalent van ruim 15.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Energie A16

Windpark Galder maakt onderdeel uit van het grotere project Energie A16 dat in totaal 28 windturbines omvat. De 28 windturbines worden in 4 clusters gerealiseerd. Bij knooppunt Klaverpolder voorziet het plan in de gemeente Moerdijk in 3 en in de gemeente Drimmelen in 6 windturbines, in de gemeente Breda voorziet het plan bij knooppunt Zonzeel in 8 windturbines en bij knooppunt Galder in 3 windturbines en ter hoogte van het bedrijventerrein Hazeldonk voorziet het plan in de gemeente Zundert in 8 windturbines.

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.