Belgisch offshore windpark wordt testveld voor zeewierteelt
Het Belgisch-Nederlandse projectconsortium ‘Wier & Wind’ gaat de komende 2 jaar schaalbare zeewierteelt testen binnen het Belgische offshore windpark Norther. De test wordt door het consortium gezien als een wereldprimeur en is een belangrijke stap richting duurzame voedselproductie op de Noordzee en van meervoudig ruimtegebruik op zee.
Door de hoge voedingswaarden maakt zeewier een belangrijk onderdeel uit van duurzame voedselproductie. Het kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden zoals biomaterialen. Zeewier wordt nu nog voornamelijk in Azië geteeld. Door de wereldwijd toenemende vraag naar zeewier kan een opschaling van de Europese zeewiersector een goed alternatief dichter bij huis vormen.
In de grensregio Vlaanderen/Nederland, zijn in de afgelopen jaren al kleine zeewiertelers gestart, vooral in beschutte gebieden of soms vlakbij de kust. Om aan de toenemende vraag te voldoen is het nodig deze op te schalen. Volgens de initiatiefnemers kan dit het beste verder op zee, in windparken.
Opschaling van zeewierteelt & meervoudig ruimtegebruik windparken
Het consortium dat opschaling van zeewier in combinatie met windpark onderzoekt bestaat uit AtSeaNova, Murre Technologies, Seaweed Harvest Nordsea en GEOxyz. De sectororganisatie Stichting Noordzeeboerderij en kennisinstellingen Ugent en HZ University of Applied Science zullen hen hierin ondersteunen.
De projectpartners willen een grootschalig en geautomatiseerd zeewierproductiesysteem ontwikkelen dat veilig, duurzaam, ecologisch verantwoord én offshore-proof is. Daarnaast moet het geschikt zijn om binnen windparken op zee te functioneren om zo meervoudig ruimtegebruik op zee te bevorderen. De samenwerking met de eigenaren van offshore windpark Norther (Elicio NV, Eneco Wind Belgium SA en Diamond Generating Europe BV) helpt om te testen of het commercieel haalbaar is om in windparken grootschalige wierteelt te ontwikkelen. Dit windpark op ongeveer 23 km uit de kust van Zeebrugge heeft 44 windturbines met een gezamenlijk vermogen van 370 MW en is sinds mei dit jaar operationeel.
Het project loopt van juli 2019 tot juni 2022 en is medegefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland. In de toekomst kan de samenwerking worden uitgebreid met de overige Noordzeelanden.
Op dit moment wordt er door het projectconsortium gewerkt aan de ontwikkeling van een zeewierproductie- en oogstsysteem. Door automatisering kan het systeem economisch rendabel gemaakt worden: de zeewierproductie per hectare kan opgeschaald worden, evenals de kwaliteit. Eind 2020 zal het nieuwe productiesysteem geïnstalleerd worden in het Norther windpark.
Category: Offshore windparken