Braziliaanse bedrijven Petrobras en WEG ontwikkelen samen 7 MW onshore windturbine

| 15 september 2023

Braziliaans energiebedrijf Petrobras en WEG, een wereldwijd opererend Braziliaans bedrijf op het gebied van elektrische en elektronische apparatuur, hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend voor de gezamenlijke ontwikkeling van een 7 MW onshore windturbine, de eerste van dit formaat – en de grootste – die in Brazilië wordt geproduceerd.

De overeenkomst omvat de ontwikkeling van technologieën voor de productie van windturbinecomponenten – geschikt voor de windomstandigheden in het land – evenals de bouw en het testen van een prototype, met technische en commerciële overwegingen van Petrobras.

De windturbine zal een tiphoogte van 220 meter hebben en 1830 ton wegen. Petrobrás zal 130 miljoen BRL investeren in het project, dat al in ontwikkeling is bij WEG. WEG verwacht in 2025 te starten met de serieproductie van de apparatuur.

Wind op land als hefboom voor windenergie op zee

De ontwikkeling van deze windturbine van 7 MW speelt niet alleen een rol in de uitbreiding van nationale windenergie op land, maar zal ook een positieve invloed hebben op de toekomst van offshore windenergie in Brazilië. Het project is een cruciale stap in de ontwikkeling van een nieuwe generatie offshore windenergietechniek, die een groot potentieel heeft voor uitbreiding aan de Braziliaanse kust.

“Terwijl Petrobrás expertise en kennis ontwikkelt in de productie van windturbines met een hoge capaciteit op het land, effent het de weg voor de ontwikkeling van grotere windturbines, die zullen worden gebruikt in offshore opwekkingsprojecten. Op deze reis biedt de overgang naar offshore windenergie mogelijkheden om het enorme windpotentieel aan de kust van het land te verkennen”, aldus Jean Paul Prates, CEO van Petrobras.

Petrobras wil grootste offshore windspeler van Brazilië worden

De aankondiging volgde op het nieuws dat Petrobras projectvergunningen heeft aangevraagd voor 10 offshore windgebieden met een totaal potentieel van 23 GW. Het zal daarmee het bedrijf met het grootste potentieel voor offshore windenergieopwekking in Brazilië zijn in termen van bij Ibama ingediende capaciteit.

Het bedrijf diende een verzoek in bij het milieuagentschap om te beginnen met het verlenen van vergunningen voor tien gebieden in de Braziliaanse zee voor de ontwikkeling van offshore windenergieprojecten. Daarvan liggen zeven gebieden in het noordoosten (drie in Rio Grande do Norte, drie in Ceará en één in Maranhão); twee in het zuidoosten (één in Rio de Janeiro en één in Espírito Santo) en één in het zuiden (Rio Grande do Sul). Samen hebben deze gebieden, die zullen worden geëvalueerd, een potentiële capaciteit voor de ontwikkeling van offshore windprojecten met een totale capaciteit tot 23 GW.

Drijvende windenergie

Het gekozen gebied in de staat Rio de Janeiro is het enige gebied met een waterdiepte van meer dan 100 meter, waar het niet mogelijk is om vaste funderingen te gebruiken die direct in de zeebodem zijn ingegraven. In dit geval moeten de faciliteiten drijvend zijn, vergelijkbaar met de technologie die is ontwikkeld door het bedrijf in samenwerking met USP.

Petrobras voert nu al de grootste campagne in Brazilië uit op het gebied van het in kaart brengen van windenergie. In 2023 voltooit het bedrijf een decennium van offshore windmetingen en breidt het de windmeetcampagnes uit op sommige locaties in de Braziliaanse zee om de technische haalbaarheid van toekomstige offshore windenergiefaciliteiten te evalueren. Dit is bijvoorbeeld het geval voor zes platforms in ondiep water aan de kust van de staten Rio Grande do Norte, Ceará en Espírito Santo.

Partnerschap met Equinor

Petrobras kondigde op 03/06 van dit jaar de ondertekening aan van een intentieverklaring met Equinor voor de evaluatie van de technisch-economische en ecologische levensvatbaarheid van zeven offshore windenergieprojecten aan de Braziliaanse kust, met een potentieel van 14,5 GW.

Het indienen van milieuvergunningsaanvragen voor eigen projecten staat de ontwikkeling van projecten in samenwerking met Equinor niet in de weg, aldus Petrobras.

Samenwerkingen met andere partijen

Deze week kondigde Petrobras tevens aan dat het met TotalEnergies en Casa dos Ventos Holding een Memorandum of Understanding heeft ondertekend om gezamenlijk de investerings- en afnamemogelijkheden te bestuderen op het gebied van onshore en offshore windenergie, zonne-energie en koolstofarme waterstof in Brazilië. Bron: Petrobrás

 

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.