Demonstratie Ampyx Power zweefvliegtuig die windenergie opwekt

| 15 mei 2017

Ampyx Power heeft  een zweefvliegtuig dat aan een kabel rondjes vliegt ontwikkelt en deze wekt evenveel elektriciteit op als een windmolen. Het vliegende energiebedrijf uit Den Haag heeft een demonstratie op Breda International Airport (vliegveld Seppe) afgelopen zaterdag gehouden.

Directeur Stef Have van Airparc Seppe kan moeilijk inschatten in hoeverre het vliegtuig propvol apparatuur met een spanwijdte van 5,5 meter in de toekomst de windturbines vervangt. ,,Wijlen Wubbo Ockels stond feitelijk aan de basis van deze nieuwe technologie. Hij verhaalde er enthousiast over tijdens de Airshow op Seppe in 2010. Aanvankelijk werd met grote vliegers geëxperimenteerd. Ampyx koos voor zweefvliegtuigjes met vaste vleugels.”

De oorsprong van het bedrijf ligt op de Technische Universiteit Delft, waar sinds begin deze eeuw gewerkt is aan het concept van vliegend opwekken van elektricitieit. Tot aan zijn dood in 2014 was Ockels nauw bij dit project betrokken. Voor de Airshows werkt Stef Have nauw samen met studenten Lucht- en Ruimtevaarttechniek uit Delft. ,,In de luchtvaartsector zijn de lijntjes per definitie kort. Omdat het hier gevestigde Orange Aircraft ook nog eens de airframes voor het ranke toestel heeft gebouwd lag het voor de hand om een demonstratie hier te houden. Publiek is van harte welkom deze primeur mee te maken. Wij zeggen: fasten your setabelts, wind energy goes airborne.”

Lees meer

Bron: De Stem

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Electriciteit, Windenergie, Windturbinefabrikanten

Reacties zijn gesloten.