Een dag windturbine demontage door de ogen van een vrouw

| 15 februari 2021

 

Een dag windturbine demontage door de ogen van een vrouw

Blog: Anneke Robbertsen
Maandenlang kon ik de vele overleggen die mijn man Wim Robbertsen, Managing Director van Business in Wind, voerde met de eigenaar en een potentiële Italiaanse koper van drie gebruikte windturbines meeluisteren. Het gaat om een trio Vestas V90 3MW die al 15 jaar op de dijk bij Neeltje Jans energie staat te leveren. Zowel de verkopende als de kopende partij ging vol vertrouwen in zee met Business in Wind.

Mijn werk, dat bestaat onder andere uit bloggen, een B&B runnen, schrijven in opdracht en een webshop beheren, doe ik vanuit huis. Nou ja, ons huis drijft en vaart dus kan ik beter zeggen vanaf het water. En zoals bij zovelen werkt ook Wim door corona de meeste dagen thuis en zitten wij hele dagen knusjes samen aan boord. Hierdoor was ik getuige van de lange adem die je moet hebben in deze business. Maar vaak is de euforie na zo’n pittig traject des te groter, en dat is in dit verhaal gelukkig ook zo.

Door het oog van een vrouw
Vanaf half januari zijn de eerste medewerkers in opdracht van Business in Wind neergestreken in Zeeland aan de vluchthaven op werkeiland van Neeltje Jans. Want op deze prachtige locatie moesten ze drie 15 jaar oude windturbines demonteren. Toen Wim mij vroeg of ik zin had een dagje met hem mee te gaan hoefde ik niet lang na te denken. Vroeg in de ochtend stapten wij saampjes de auto in, op koers naar Vrouwenpolder. In tekst en beeld neem ik je graag mee in de windturbine-demontage-wereld hoe ik deze dag als vrouw zijnde heb beleeft.

Zeeuwse frisse zeelucht
Ondertussen zijn als sneeuw voor de zon op Neeltje Jans de eerste twee windturbines al verdwenen. En deze dag is het plan de derde te laten neerdalen. Bij aankomst op deze Zeeuwse frisse dag, met temperaturen tot -10, zet ik mijn veiligheidshelm op mijn hoofd, schrijf mijn naam op de gastenlijst, trek een hesje van Business in Wind aan en loop nieuwsgierig naar de plek waar alles gaat gebeuren. De hoofdrollen van deze dag is voor de mannen van; Koppejan Wind Service die demonteert, BKV Kraanverhuur die hijst en vervolgens voor G. Vlastuin Transport Ede om deze windturbines te vervoeren.

Het eerste 44 meter lange blad lag al op de speciale oplegger en de mannen begonnen aan het tweede blad. Ik zie vier lange touwen aan dit blad naar beneden hangen. Twee man houdt de touwen vanaf de kade vast en de andere twee touwen zie ik daarachter verdwijnen. Als ik een stuk verder loop zie ik dat er twee man op het strand de andere twee touwen vasthebben. Via de portofoons hoor ik hun korte maar duidelijke communicatie. Plots zie ik beweging bovenop de nacelle. Ja hoor, blijkt dat daar drie mannen op 80 meter hoogte bezig zijn. Aha, dat is natuurlijk logisch, want voor alle onderdelen naar beneden kunnen moeten ze wel eerst los worden gemaakt. Na een poos hoor ik een geluid, en ja hoor het blad is los van de hub. De kraanmachinist hijst het blad naar beneden en de touw-mannen zorgen dat dit proces gecontroleerd verloopt.

Als het blad bijna beneden is zie ik de vrachtwagen al aan komen rijden en op de juiste positie stoppen. Als het blad goed vast is gemaakt rijdt dit lange vrachtje weg. En voor ik het in de gaten heb zijn de mannen achter mij al bezig met de volgende hijs. Nadat de drie bladen neergedaald zijn is de ronde neus of terwijl de hub en vervolgens de nacelle aan de beurt.

Voortvarend
Aan het begin van de avond komt een medewerker van het hotel – waar een aantal van deze mannen overnachten – eten brengen. Vanwege corona verdwijnt ieder bedrijf in zijn eigen keet om te genieten van deze lekkere maaltijd en om heel even op adem te komen. En hop, de kudde komt weer naar buiten en gaat voortvarend verder. Drie vrachtwagens met de windturbine bladen rijden met begeleidingsauto’s weg richting Amsterdam. Daar worden alle windturbine onderdelen in een schip geladen die dit bouwpakket naar Italië vervoert.

Voor Wim en ik weer huiswaarts rijden maken we nog een rondje. Het eerste torendeel ligt al op de vrachtwagen en ik zie ze bezig zijn met het tweede torendeel. Hierna hebben ze nog twee torendelen te gaan. Natrillend van de kou zit ik met een grote trotse glimlach naast Wim in de auto met de navigatie op onze thuishaven gericht. Op Neeltje Jans zijn ze tot net voor middernacht doorgegaan. Het zou namelijk de komende dagen teveel gaan waaien om hun werk voort te zetten. Met als resultaat dat ze de complete 9-delige windturbine in één lange koude dag gedemonteerd hebben. Zo zie je maar dat een goed voorbereiding het halve werk is, want zonder dat was het ze vast niet in één dag gelukt.

Tik van de molen
Met bewondering heb ik deze dag naar een geoliede-mannen-machine gekeken! Ik zag ze; met al hun kracht trekken aan de touwen om alle onderdelen heelhuids naar beneden te begeleiden, over de vuile steenkoude grond kruipen en rollen om alles goed vast te maken op de trailers, vaak in een versnelde pas voorbij komen en soms zelfs rennend, maar onder hun helm bij allemaal een constante gefocuste grote glimlach! Met z’n allen zitten ze in een team die de wil heeft een topprestatie te leveren. Of… zouden ze allemaal een tik van de molen hebben gekregen (-;

Met trots geschreven,
Anneke Robbertsen

Anneke Robbertsen is de vrouw van Wim Robbertsen, Managing Director van Business in Wind, een netwerk van windenergie specialisten die zich bezighouden met verschillende activiteiten in de windindustrie, waaronder het demonteren, renoveren, installeren en in bedrijf stellen van gebruikte windturbines. Wil je meer lezen over Anneke’s avonturen? Haar blog’s zijn op haar Facebookpagina te volgen: Woonschip Robbedoes – Wim&Anneke

Foto’s: © Anneke Robbertsen

 

Tags: , , , ,

Category: Blog, Longreads

Reacties zijn gesloten.