Eneco dingt mee naar bouw van groot Deens offshore windpark

| 15 januari 2021

Bron: : Danish Energy Agency

Eneco Wind gaat samen met European Energy A/S in het Swan Wind P/S consortium meedingen naar het recht op de bouw van het Deense Thor Offshore Windpark. In totaal werden zes consortia en bedrijven door het Deense Energieagentschap (Danish Energy Agency) gekwalificeerd om deel te nemen aan de aanbesteding voor het grootste offshore windpark van Denemarken tot nu toe.

Thor Offshore Windpark is het eerste van de drie offshore windparken die vanaf 2018 onder het Deense Energieakkoord zullen worden gebouwd. De ontwikkelingszone is gelegen in het Noorse deel van de Noordzee, zo’n 20 km uit de kust bij Thorsminde. Hier mag een windpark gebouwd worden met een geïnstalleerd vermogen van 800-1000 MW. Dit zou voldoende moeten zijn om het equivalent van ongeveer 800.000 Deense huishoudens van elektriciteit te voorzien. De totale investeringskosten voor Thor worden geschat op in totaal DKK 15,5 miljard.

Op 1 december 2020 ontving het Deense Energieagentschap in totaal zes aanvragen van consortia en bedrijven die wilden inschrijven voor de bouw van het windpark. Alle zes consortia en bedrijven voldoen aan de criteria voor financiële en technische capaciteit, en het Agentschap heeft ze alle zes geprekwalificeerd.

De andere geselecteerde kandidaten zijn:

  1. SSE Renewables Offshore Windfarm Holdings Limited en Thor OFW K/S (eigendom van Copenhagen Infrastructure IV Thor OFW ApS en Andel Holding A/S) namens een nog niet opgerichte dochteronderneming
  2. Thor Wind Farm I/S (eigendom van RWE Wind Holding A/S en RWE Offshore Wind A/S)
  3. Total Renewables S.A.S en Iberdrola Renovables Internacional S.A.U namens een nog niet opgerichte entiteit)
  4. Vattenfall Vindkraft A/S namens een nog niet opgerichte entiteit
  5. Ørsted Wind Power A/S

Gereed in 2027
Het Deense Energieagentschap zal de aanbesteding in 2021 afronden. Het besluit over de winnaar van de aanbesteding wordt naar verwachting eind 2021 bekendgemaakt.

De netaansluiting van de eerste turbine kan plaatsvinden vanaf 1 januari 2025. Het windpark moet uiterlijk eind 2027 volledig ingericht en aangesloten zijn op het net. De vergunning voor elektriciteitsproductie wordt gegeven voor 30 jaar met de mogelijkheid tot verlenging met 5 jaar. Nieuw in deze aanbesteding is dat de netaansluiting van het windpark naar de wal wordt meegenomen.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.