Equinor realiseert drijvende offshore windpark voor de stroomvoorziening van twee olie- en gasplatforms

| 15 oktober 2019

Illustratie van Hywind Tampen. De dimensies wijken in het echt af. ©Equinor

Het Noorse energiebedrijf Equinor heeft de investeringsbeslissing genomen voor het Highwind Tampen project. Highwind Tampen is een offshore windenergieproject met drijvende fundamenten van het Spar Buoy type (reusachtige drijvende cylinder). Gepland zijn 11 windturbines met 8 MW vermogen, in totaal 88 MW.

De investeringskosten zijn geraamd op ca. 500 miljoen Euro (5,5 miljoen Euro/MW).  210 miljoen Euro daarvan investeert Equinor samen met haar partners van de Snorre en Gullfaks gas – en olieplatforms. De bijdrage van het low-carbon financieringsprogramma van de Noorse Overheid is 230 miljoen Euro en 57 miljoen Euro komt van de NOx Fund van de Noorse industrie voor de reductie van de NOx emissies.

De Highwind Tampen windpark wordt tussen de Snorre- en Gullfaks platforms geplaatst, ongeveer 170 km in noordwestelijke richting van Bergen.  De waterdiepte varieert tussen 260 en 300 m.Tot nu toe werd de benodigde stroom van de twee gas – en olieplatforms door gasturbines opgewekt. Geschat wordt dat straks met het windpark 35% van het stroomverbruik opgewekt kan worden.

In verband met het windenergieproject zijn de exploitatieconcessies verlengt t/m 2036 van de Gullfaks platforms en t/m 2040 van de Snorre platforms. Verwacht wordt dat het windenergieproject 2022 operationeel is. Bron: Equinor

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken

Reacties zijn gesloten.