Greenchoice en Greener plaatsen mobiele batterijcontainers bij Windpark Hellegatsplein

| 15 juli 2020

© Greenchoice

Greenchoice en Greener Power Solutions hebben een flexplein voor mobiele batterijcontainers geopend bij Windpark Hellegatsplein bij het knooppunt Hellegatsplein in de provincie Zuid-Holland.

Het plein biedt plaats aan tien mobiele batterijen, die gekoppeld zijn aan het landelijke elektriciteitsnet en rechtstreeks worden opgeladen vanuit de turbines in het windpark.

In het windpark Hellegatsplein, dat in 2016 geopend is, staan 4 Alstom Power Eco 110 windturbines, met een totaalvermogen van 12 MW. Het windpark werd in 2014 aangekocht door Qurrent dat later samengegaan is met Greenchoice. Volgens Greenchoice kan het windpark een jaarlijkse productiecapaciteit van 41,5 GWh bereiken. De tien batterijen van Greener Power Solutions kunnen elk 336 KWh opslaan.

Spectral heeft de software ontwikkeld die zorgt voor realtime aansturing van de batterijen waardoor diensten geleverd kunnen worden voor balanshandhaving op het landelijke elektriciteitsnet. Daarmee is het windpark een duurzame energiecentrale geworden. Het uiteindelijke doel: energiecentrales met fossiele brandstoffen overbodig maken.

Met de technologie van Spectral wordt de levering mogelijk gemaakt van meerdere, gestapelde energiediensten. Philip Gladek, CEO van Spectral: “Je moet dan denken aan het beheer van het piekvermogen, onbalans en handel op de energiemarkt. Ook zorgt de software voor het beheer van de laadtoestand van de batterij, terwijl we tegelijkertijd waarborgen dat aan de eisen van de capaciteitsmarkt wordt voldaan én de importlimieten voor netaansluitingen live worden beheerd.”

In 2019 plaatste Greenchoice al een vaste batterij van 10 MWh bij Windpark Hartel 2. Jurgen Duivenvoorden, Pricing & Short Term Portfolio Manager van Greenchoice: “Er komt in Nederland steeds meer aanbod van en vraag naar groene energie uit zon en wind. Om dat op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit op het elektriciteitsnet. Wij willen in die behoefte voorzien met duurzame oplossingen, zodat het gebruik van fossiele brandstoffen – waarmee het elektriciteitsnet nu vooral nog mee in balans wordt gehouden – kan worden afgebouwd. Deze duurzame energiecentrale op Hellegatsplein is dus een cruciale stap op weg naar een fossielvrije toekomst.”

Klaas Akkerman, oprichter en COO van Greener, vult aan: “Wij zijn trots dat wij met onze mobiele batterijoplossingen een flexibele oplossing kunnen bieden voor deze markt. Het tijdelijk opslaan van duurzaam opgewekte energie is een belangrijk onderdeel in de energietransitie. Samen met de projectpartners zijn wij aan het onderzoeken op welke plekken onze systemen nog meer een uitkomst zijn door het bufferen van groene energie op het nationaal energienet.”

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.