Huis van afgevaardigden in VS nemen Inflation Reduction Act of 2022 aan – push voor duurzame energie

| 15 augustus 2022

White HouseFoto: Aaron Kittredge

Het huis van afgevaardigden in de VS heeft afgelopen vrijdag de Inflation Reduction Act aangenomen. Met deze ingrijpende wetgeving op het gebied van gezondheidszorg, klimaat en belastingen komt er de komende tien jaar 369 miljard dollar beschikbaar voor het klimaat.

De wet werd met 220-207 stemming aangenomen. De wet werd niet door Republikeinen gesteund. Eerder werd de wet al door het Senaat aangenomen. Naar verwachting zal president Biden wet later deze week ondertekenen.

Met de Inflation Reduction Act zal een historische poging gedaan worden om de inflatie te bestrijden en om, middels investeringen in Amerikaanse duurzame energieprojecten, de CO2-uitstoot met 40 procent te verminderen in 2030.

De inflatie zal aangepakt worden met een prijsplafond op medicijnen en voor veel Amerikanen een 800 dollar lagere zorgpremie. De rekening komt te liggen bij de bedrijven met meer dan 1 miljard dollar winst. Deze gaan minimaal 15 procent belasting betalen. Dit levert, naar verwachting, de Amerikaanse schatkist 313 miljard dollar op. Private equity is uitgezonderd van de belastingmaatregel. De maatregel dat er voortaan 1 procent belasting betaald moet worden over ingekochte eigen aandelen, levert 74 miljard dollar op. Amerikaanse huishoudens die per jaar niet meer verdienen dan 400.000 dollar, krijgen geen belastingverhoging.

Een groot deel van de opgebrachte belastingmiddelen gaat dus naar het klimaat. Zo’n 60 miljard dollar is beschikbaar voor de binnenlandse productie van schone energie. Daarnaast krijgen de producenten van windturbines, zonnepanelen en batterijen belastingvermindering voor totaal 30 miljard dollar. Ook komen er subsidies beschikbaar voor Amerikanen die een elektrische auto aanschaffen.

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.