Load out topside Hollandse Kust Noord

| 15 september 2022
Load out topside Hollandse Kust Noord

© TenneT

Vanuit de fabricagehal van EQUANS in Antwerpen is de topside (bovenbouw) voor het transformatorplatform Hollandse Kust (noord) van TenneT maandag in de haven op een drijvend ponton geplaatst.

Volgend op de load out wordt de staalconstructie van ruim 3500 ton in de komende weken vastgezet en klaargemaakt voor het transport naar de uiteindelijke werkplek op zee.

Tijdens de load out werd de topside voor ‘noord’ maandag op zelfrijdende trailers (SMTP’s) voorzichtig langs zijn neef voor het Duitse offshore windpark Baltic Eagle gestuurd. Vervolgens reed het bijzondere transport vanaf de kade op een drijvend ponton. Na deze succesvolle load out wordt alles in de komende weken voorbereid voor de sail away, die eind september/begin oktober plaatsvindt. (video van de load out)

Plaatsing op jacket

“Na een tweedaagse zeereis wordt de topside dan op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee geïnstalleerd. Daar staat sinds november vorig jaar het onderstel (jacket) al stevig op de zeebodem verankerd”, vertelt Guus Siteur, projectleider offshore platformen voor TenneT. “Met behulp van het installatieschip Orion wordt de topside van 47 meter lang, 35 meter breed en 25 meter hoog op het onderstel geplaatst en vervolgens vast gelast.”

Eerste oplevering

Twee jaar na de first steel cut is de topside, die door de combinatie EQUANS/Smulders is gebouwd, klaar om te worden geïnstalleerd. Daarmee is dit de eerste van de drie topsides die zij opleveren. Na ‘noord’ volgen nog ‘west Alpha’ en ‘west Beta’. Volgens projectleider Siteur is het platform voor ‘noord’ volgend jaar (2023) volledig operationeel en kunnen de windturbines van exploitant Crosswind erop worden aangesloten.

Verbinding

Vanaf de stopcontacten op zee, met elk een capaciteit van 700 megawatt, brengt TenneT in de komende jaren duurzaam opgewekte stroom aan land. “De zeekabels voor ‘noord’ liggen al klaar in de zeebodem. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden deze gekoppeld aan de kabels die de stroom straks invoeden op het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. Ook dit deel van de kabelverbinding wordt in de komende maanden afgerond”, aldus Siteur.

 

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.