Mini-windmolen omzeilt provinciale plaatsingseisen

| 15 juli 2010
bron: Binnelands Bestuur

Windturbine fabrikant Vestas heeft speciaal voor Noord-Nederland een klein type windmolen op de markt gebracht. Met zijn hoogte van 40 meter blijft deze onder de maximale grens die de noordelijke provincies aan alleenstaande molens stellen.

Omzeilen
Vestas hoopt met molen type V52 de plaatsingseisen van de provincies te omzeilen. ‘Het bedrijf mikt volgens woordvoerster Wendy Ketels op verkoop van de molen in Groningen en Friesland. Hogere windmolens zijn daar alleen nog toegestaan in clustergebieden. Voor alleenstaande molens geldt een maximale as-hoogte van 40-45 meter.

850 kWatt
De V52 voldoet hieraan en is makkelijk in te passen in het landschap en daarmee in het beleid van de provincies, aldus de woordvoerster. De molen heeft een vermogen van 850 kWatt.
De andere molens van Vestas leveren 2- tot 3 megaWatt, aldus Ketels. ‘Deze brengen dus meer stroom op, maar staan op een hogere mast omdat ze nu eenmaal meer wind nodig hebben’. We passen onze molens dus deels aan de provinciale eisen aan’.

Weinig emplooi

PvdA gedeputeerde William Moorlag (Ruimtelijke Ordening) van Groningen ziet in zijn provincie niet veel emplooi voor de nieuwe molen.Het zou bij ons hooguit gaan om de vervanging van een handjevol molens die nu al in lijnopstelling langs bijvoorbeeld een dijk of weg staan. Daarbij geldt inderdaad een maximale hoogte van 40 meter.’

Fries beleid

In Friesland wordt het windmolen beleid komend jaar ingrijpend vernieuwd. Hoe dat precies zal uitpakken is nog niet helemaal duidelijk. Maar ook hier zal meer in clusters geplaatst gaan worden, zo voorspelt een beleidsambtenaar. Momenteel geldt dat bestaande molens mogen worden vervangen, zolang ze niet hoger worden. ‘De meest voorkomende maat daarvan ligt rond de 45 meter’.

140 meter

Groningen wil het windvermogen in de provincie de komende jaren meer dan verdubbelen van 350 mWatt naar 750 mWatt. Om landschapsvervuiling tegen te gaan mogen nieuwe molens alleen nog in drie aangewezen concentratiegebieden worden geplaatst. ‘Daar zijn masten tot 140 meter toegestaan’.

15 meter

Particulieren of boeren die buiten de clustergebieden een nieuwe windmolen willen plaatsten moeten daarentegen beneden de 15 meter blijven. Vestas laat weten deze molens niet zullen gaan produceren. ‘Daarvan ligt het vermogen voor ons te laag’

Category: Leveranciers, Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.