Neptune Energy & RWE ondertekenen overeenkomst voor groene waterstofproject in de Noordzee
Neptune Energy, een internationaal opererend E&P bedrijf, en en energiebedrijf RWE hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk een groene waterstofproject in de Noordzee te ontwikkelen. Het gaat om het ‘’H2opZee’’ demonstratieproject wat zich voor 2030 zou moeten ontwikkelen.
H2opZee heeft als doel om 300-500 MW elektrolysecapaciteit te bouwen in de Noordzee om groene waterstof te produceren met behulp van offshore wind. De geproduceerde waterstof zal via een bestaande pijpleiding naar land worden vervoerd. De pijpleiding die de waterstof vervoert heeft een capaciteit van 10-12 GW en is daarmee nu al geschikt voor de verdere uitrol van groene waterstofproductie op gigawattschaal in de Noordzee.
Ervaringen uit PosHYdon-pilot
Neptune Energy’s Managing Director in Nederland, Lex de Groot, zei: “Wij zien een belangrijke rol weggelegd voor groene waterstof in de toekomstige energievoorziening, en die kan hier op de Noordzee worden geproduceerd. De infrastructuur is technisch geschikt, er is geen nieuwe pijpleiding op zee nodig en er is geen nieuwe aanlanding door het kustgebied nodig. Met de PosHYdon-pilot zijn we één van de koplopers op dit gebied van integratie en hergebruik van offshore energiesystemen. De lessen die uit dit project zijn geleerd, gelden ook voor H2opZee. Hoe sneller we groene waterstof op zee kunnen opschalen, hoe sneller industrieën als chemie en staalproductie duurzamer kunnen worden.”
Sven Utermöhlen, CEO Offshore Wind bij RWE Renewables: “Waterstof is een gamechanger in de decarbonisatie van energie-intensieve sectoren. We zijn ervan overtuigd dat de lessen van het H2opZee-demonstratieproject zullen helpen bij het opvoeren van de waterstofeconomie in Nederland, aangezien het een belangrijke stap is in de richting van de uitrol van groene waterstofproductie offshore op grote schaal.”
Twee fasen
Het H2opZee project bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en een laagdrempelig kennisplatform opgezet. Het doel is om te starten met de uitrol van waterstof op zee in Nederland. De bedoeling is dat er in het tweede kwartaal van 2022 gestart wordt met de haalbaarheidsstudie. In de tweede fase wordt er een aanbestedingsmethodiek vastgesteld.
Het project is een initiatief van TKI Wind op Zee, een door de Nederlandse overheid ondersteund initiatief dat mensen, kennis en financiering bij elkaar brengt om de offshore energietransitie te ondersteunen. Bron: Neptune Energy
Category: Groene energie, Wind & Waterstof, Windenergie