Nieuw land creëren met windturbinebladen
Vattenfall heeft in het IJsselmeer bij Lelystad getest of rotorbladen van windturbines gebruikt kunnen worden als drijvers om zo nieuw land te creëren. Het idee is afkomstig van architectenbureau cepezed en maakt deel uit van een onderzoek naar nieuwe functies voor windturbines die het eind van hun werkende leven hebben bereikt.
Afgelopen jaar nodigde Vattenfall vier ontwerpbureau’s uit voor het What if Lab van de Dutch Design Week om na te denken over een tweede leven voor materialen van windturbines die niet langer in gebruik zijn. De komende decennia zullen steeds meer windturbines worden afgebroken of worden vervangen en hoewel de meeste onderdelen van een windturbine goed recyclebaar zijn, zou Vattenfall materialen liever met zo min mogelijk bewerkingen hergebruiken.
Rotorbladen creëren nieuw land
Het voorstel om de rotorbladen van de turbines te gebruiken als drijvers is afkomstig van architectenbureau cepezed. Door de lengte, stevigheid, holle vorm en het lichte gewicht lijken zij zich hier bij uitstek voor te lenen. Worden meerdere bladen gecombineerd dan kunnen zij een eiland vormen dat geschikt is voor woningen, landbouwgrond, of zonneparken – nieuwe ruimte kortom, in gebied waar land schaars is. De ontwerpers van cepezed zochten expliciet naar een nieuwe functie voor de rotorbladen als geheel, zodat er zo min mogelijk materiaal verloren zou gaan. Bij de test in het IJsselmeer werden twee oude windturbinebladen gebruikt.
Drijvende eilanden met daarop ruimte voor huizen, speeltuinen, sportvelden, of zonneparken. Artist impression: cepezed.
De proef op de som
De test met de twee rotorbladen was vooral bedoeld om te kijken of het concept uitvoerbaar is. De 33 meter lange bladen zijn afkomstig van een oude V66 Vestas turbine. Ze zijn eerst waterdicht gemaakt en vervolgens met een mal aan elkaar bevestigd. De test is succesvol afgerond: de bladen dreven stabiel in het water.
Thomas Hjort, Director of innovation offshore wind: “Dat oude turbinebladen drijvende eilanden kunnen worden waar we kunnen wonen, werken, of recreëren is een mooi staaltje van out-of-the-box denken. Met deze eerste test tonen we aan dat dit concept mogelijkheden biedt waar we voorheen niet aan hebben gedacht. En dat ook nog eens in Flevoland, waar ooit alleen water was.”
“We moeten één op één experimenteren om dit concept verder te ontwikkelen”, zegt Jasper Manders, architect bij cepezed. “Alleen zo krijgen we een proof of concept en weten we hoe de bladen zich houden in het water. In dit eerste experiment keken we of ze inderdaad blijven drijven en wat de beste manier is om meerdere bladen te verbinden om een eiland te vormen.”
Een presentatie van cepezed’s visie en de resultaten van de proef met de drijvende rotorbladen zijn te zien op de Dutch Design Week, die van 19 tot 27 oktober plaatsvindt in Eindhoven.
Category: Windenergie