Nijpels: lokale politici brengen doelstelling energieakkoord in gevaar

| 15 juli 2014

Dit zei Ed Nijpels in een interview met Financieel Dagblad Energie Pro. De zoektocht naar geschikte locaties voor windparken op land mag door  huiver van lokale politici de doelstelling van het energieakkoord niet in gevaar brengen. Ed Nijpels (voorzitter borgingscommissie van het Energieakkoord) waarschuwt hiervoor.

Middels ‘draagvlak creëren’ gaan lokale politici moeilijke beslissingen uit de weg. In de provincies Friesland, Drenthe en Groningen is er vel verzet tegen de aangewezen locaties en hebben moties in de Tweede Kamer afgedwongen dat zij alternatieve locaties mogen aanwijzen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft de provinciebesturen daarvoor tot 1 januari de tijd gegeven. Nijpels waarschuwt de provincies geen misbruik te maken van deze toezegging. Hij vreest dat de statenverkiezingen van volgend jaar een verstorende rol zullen spelen. ‘Provinciale politici hebben dan de neiging de grote held te gaan uithangen’, zegt hij.

‘Dat ze de burger beschermen en eerst draagvlak willen creëren.’ Dit mag niet gebruikt worden als argument om de afspraken te vertragen, aldus de oud-VVD-politicus. ‘Ik ben een groot voorstander van draagvlak, maar vaak is het ook een vluchtheuvel voor politici zonder ruggengraat.’ Zeven maanden na de ondertekening van het Energieakkoord door bedrijven, maatschappelijke organisaties en de regering is Nijpels tevreden over de vorderingen. ‘Ik ben prettig verrast door de vliegende start’, zegt hij. ‘Van de 159 afspraken zijn er al 139 in uitvoering en er is nog geen sprake van een situatie dat afspraken niet worden nagekomen.’ Veel middelen om naleving af te dwingen, heeft de borgingscommissie niet.

ed-nijpels-nieuw_web

Lees hier het bericht.

Bron: FD

Tags: , , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Overheid, Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.