Nijpels: “Provincies en gemeenten maak tempo met het Energieakkoord”

| 15 mei 2014

Deze oproep deed oud-minister van VROM, Ed Nijpels tijdens een tweedaags windenergiecongres in Nieuwegein welke vandaag is begonnen. Ed Nijpels is voorzitter Borgingscommisie Energieakkoord en sprak de zaal toe die vol zit met beleidsmakers, projectmedewerkers,gedeputeerde Provinciale staten  en gemeenteleden.

“We moeten met dit Energieakkoord waar 47 partijen aan mee hebben gewerkt bij de tot totstandkoming, afrekenen met het zwabberend beleid wat jarenlang in Nederland is gevoerd. Ieder jaar kwam er een nieuw beleid en de Nederlandse bevolking en industrie wist niet meer waar het aan toe was.”

 

“Nederland moet zorgen dat het op energiebeleid meer onafhankelijk wordt van buitenlandse leveranciers als bijvoorbeeld Rusland. Als Poetin in een slechte bui is en de gaskraan dichtdraait, heeft Nederland een groot (energie)probleem. Ook raken de fossiele brandstoffen op in de toekomst. Nederland staat met slechts 4% duurzaam opgewekte energie onderaan de Europese lijstjes. En dat moet veranderen. Het is idioot dat het Energieakkoord er nooit is gekomen, maar de doelstelling ligt nu echt definitief vast. In 2023 moet 16% en in 2020 14% van de energie duurzaam worden opgewekt. Daar valt niet meer over te discussiëren. Provincies en gemeenten zijn nu aan zet en haast is geboden”, aldus de oud-minister die bij de ingang de petities van actiegroepen tegen windenergie in ontvangst nam.

Wind op Zee

“De overheid betaalt niet mee bij de realisering van de windparken.  Alleen als het windpark klaar is, dan vult de overheid het gat tussen marktprijs en de prijs van de windstroom wat uit de windmolen komt. Wel moeten de windparken 40% goedkoper worden gebouwd.  Daarnaast levert het Energieakkoord 15.000 extra banen op. Voor investeerders als bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen is het van belang dat zij weten voor een periode van 15 jaar wat zij krijgen.”

Nederlandse Economie krijgt een impuls

Omdat er harde eisen worden gesteld aan de nieuw te realiseren windparken zijn er fondsen in het leven geroepen ter bevordering van innovatie. Hiermee krijgt het Nederlandse bedrijfsleven de mogelijkheid om mee te participeren en innovaties te ontwikkelen. Met windenergie zijn wij in Nederland te laat begonnen. Daarom moeten wij de industrie behulpzaam zijn. Aangaande fundering en onderhoud van windparken moeten er in de toekomst ook meer Nederlandse bedrijven bij betrokken worden.

Tennet is verantwoordelijk voor het landelijke hoofdspanningsnet en heeft de opdracht gekregen om een stopcontact in de zee te ontwikkelen waar de windmolenparken op aangesloten worden. Verder worden de vergunningen voor het afgeven van het bouwen van een windmolen vereenvoudigd. 15 jaar zekerheid wordt gekoppeld aan vergunningen. En dat maakt het  makkelijker voor de exploitanten in de toekomst.DSC_0570

 

Tags: ,

Category: Offshore windparken, Onshore windparken, Onshore windparken, Windenergie, Windturbines

Reacties zijn gesloten.