Nordex lanceert Delta4000 5.X platform met 163 meter rotordiameter

| 15 augustus 2019

Op de windenergiebeurs in het Duitse Husum van 10 – 13 september a.s. zal Nordex haar nieuwe N163/5.X windturbine met een rotor van 163 m voorstellen. Eerder dit jaar werd al een versie met een rotor van 149 m, de N149/5.X, gepresenteerd.

De nieuwe 163 m rotor met een rotoroppervlakte van 20,867 m2 wordt als één stuk gefabriceerd. Het materiaal is met glas- en koolstofvezels versterkte epoxy kunststof. (opmerking redactie: bij rotorbladen wordt vaak de boven- en de onderkant apart gefabriceerd alvorens de twee delen samen te voegen).

Bewust werd gekozen voor een niet in de lengte gesegmenteerd rotorblad omdat volgens Nordex de daarmede samenhangende transportproblemen op de meeste sleutelmarkten geen rol van betekenis spelen. Niet gedeelde rotorbladen hebben ook qua levensduur en kosten voordelen.

Het vermogen van de windturbines van de 5.X Delta platform is binnen een bepaald bereik variabel. Daarmee kan de klant bepalen of voor hem levensduur of opbrengst belangrijker is. Nordex geeft op dit moment nog niet aan wat het maximaal mogelijk vermogen is. Bij 5,5 MW vermogen heeft de turbine een brongeluid van 106,4 dB(A). Masten zijn beschikbaar voor ashoogtes t/m 164 m. De eerste prototype zal in 2020 geplaatst worden om 2021 de serieproductie op te kunnen starten. Bron: Nordex

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Category: Wereldwijd, Windturbinefabrikanten

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.