Ørsted en BASF sluiten offshore wind PPA af met langste looptijd ooit

| 15 november 2021
BASF sluit PPA af met Ørsted voor 186 MW van Duits offshore windpark Borkum Riffgrund 3

Bron: BASF

Het Duitse chemiebedrijf BASF heeft met het Deense energiebedrijf Ørsted een Power Purchase Agreement (PPA) afgesloten voor de opbrengst van 186 MW vermogen van de geplande 900 MW windpark Borkum Riffgrund 3 in de Duitse Noordzee.

Ørsted had kort geleden groen licht gekregen voor de bouw van het windpark van het Bundesamt für Seeschiffahrt und Hydrographie (BSH), de voor offshore windenergie verantwoordelijke instantie in Duitsland.

De locatie van Borkum Riffgrund 3 ligt 72 km uit de kust ten noorden van het Duitse eiland Borkum. Aangrenzend aan de locatie van Borkum Riffgrund 3 liggen de bestaande ook van Ørsted ontwikkelde windparken Borkum Riffgrund 1 (312 MW) en Borkum Riffgrund 2 (448 MW).

Langste PPA looptijd

De PPA is gebaseerd op een vaste prijs voor een looptijd van 25 jaar. Dit is de langste looptijd die ooit in het kader van een PPA werd afgesloten voor offshore windenergie.

Ørsted heeft de tender van Borkum Riffgrund 3 gewonnen met een aanbieding zonder subsidie. Dit was mogelijk door de inmiddels sterk verbeterde installatietechniek, de verbeterde efficiency van de offshore windturbines, het sterke windregime en ideale plaatsingsvoorwaarden op de locatie. Verder had Ørsted de intentie om de omzet zo stabiel mogelijk te houden door PPA’s af te sluiten met grote industriële partners zoals nu met BASF.

In oktober j.l. heeft Ørsted 50% van Borkum Riffgrund 3 verkocht aan Glennmont Partners, een fund manager voor infrastructuur van duurzame energie voor 1,2 miljard Euro. De eigenaar van Glennmont is de global asset manager Nuveen.

De definitieve investeringsbeslissing van Ørsted wordt nog in 2021 verwacht. Het verdere plan is de offshore installatie in 2024 op te starten om in 2025 operationeel te kunnen zijn. De beoogde offshore windturbine is de SG11 – 200DD van Siemens Gamesa met 11 MW vermogen, 200 m rotordiameter en DD (direct-drive) aandrijfsysteem. Bron: BASF

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.