Platte oesters planten zich succesvol voort in windpark Borssele III & IV

| 15 januari 2024

Een natuurherstelproject in windpark Borssele III & IV toont aan dat platte oesters zich succesvol voortplanten te midden van windturbines op zee. De Rijke Noordzee plaatste samen met windparkeigenaar Blauwwind 2400 platte oesters aan de voet van windturbines op zogeheten ‘oestertafels’. Nu vier jaar later blijkt dat de uitgeplaatste oesters voor nageslacht hebben gezorgd.

Windpark Blauwwind (731,5 MW) ligt op ongeveer 55 kilometer uit de kust vanaf Vlissingen. Blauwwind heeft in samenwerking met De Rijke Noordzee een achtjarig natuurversterkingsproject opgezet om de lokale biodiversiteit te monitoren. Zo wordt in het windpark onderzocht of oesters zich blijvend kunnen vestigen in het windpark en of dit nieuw zeeleven aantrekt.

Afgelopen zomer werd duidelijk dat er rond de turbines van Blauwwind jonge oesters leven. Het onderzoek werd uitgevoerd do or de Rijke Noordzee – een samenwerking tussen Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee -, Eurofins AquaSense en Blauwwind. De jonge oesters hebben zich onder andere gevestigd op de volwassen oesters die in 2020 in oestertafels in het windpark zijn geplaatst. Ook op de steenbestorting, de stenen rondom de voet van de turbine, hebben de jonge oesters zich weten te hechten.

Uitgezette oesters maken het goed

De overleving van de volwassen oesters is na drie jaar vrij hoog, namelijk 70 procent. Daarnaast bleek 88 procent van de oesters klaar om zich voort te planten. Als de watertemperatuur hoog genoeg is, kunnen deze oesters larven gaan produceren. Daarnaast bleek dat er in de zomer van 2023 al larven van platte oesters in het water van het windpark aanwezig waren.

“Voor de natuur in de Noordzee is het goed nieuws dat platte oesters weer de ruimte krijgen om zich voort te planten. Zij vormen de basis voor een sterk en gezond ecosysteem. We zijn heel benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. Deze resultaten bieden tot nu toe goede perspectieven.” – Margot van Aalderen, projectleider bij De Rijke Noordzee

Onderwaternatuur versterken

De potentie van windparken op zee als kraamkamer voor de natuur was al bekend. Er mag niet over de bodem worden gevist en het harde substraat, zoals de steenbestorting, is voor schelpdieren en ander zeeleven een goede plek om zich aan te hechten. Helaas komen er nauwelijks oesterriffen meer voor in onze Noordzee. Door het uitzetten van platte oesters kunnen ze zich op deze locaties nu succesvol voortplanten. Het uiteindelijke doel is dat zich een rif gaat vormen waar veel meer diersoorten van kunnen profiteren.

“Het is fantastisch nieuws dat de platte oesters in ons windpark zich voortplanten. We hebben nu bewijs dat een windpark op zee een geschikte locatie kan zijn als broed plaats voor platte oesters. We hopen dat dit vele andere windparkeigenaren inspireert om vergelijkbare initiatieven te starten.” – Michael Evans, Technical Asset Manager bij Blauwwind

Geen ziektes aangetroffen

Een belangrijke andere uitkomst is dat er geen Bonamia-parasieten zijn aangetroffen in de oesters in windpark Blauwwind. Dit is goed nieuws, omdat deze parasiet een bekende ziekteverwekker is, die in het verleden voor veel sterfte onder oesters heeft gezorgd. Bron: De Rijke Noordzee

Tags: , , , , , , , ,

Category: Ecologie, Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.