Pondera en SEWA tekenen MoU voor ontwikkeling wind- en zonneparken in Sharjah

| 15 juni 2022
Pondera en SEWA tekenen MoU voor ontwikkeling wind- en zonneparken in Sharjah

Hans Rijntalder en H.E. Saeed Sultan Al Suwaidi tekenen MOU in Arnhem

Pondera en SEWA (Sharjah Electricity, Water & Gas Authority) hebben vorige maand een Memorandum of Understanding (MoU) getekend voor een langdurige samenwerking voor de ontwikkeling van wind- en zonneparken in het Sharjah emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten. 

SEWA is het staatsbedrijf van het emiraat Sharjah. Er zijn nog weinig ontwikkelprojecten voor wind- en zonneparken in deze regio. Dit maakt de intentieverklaring bijzonder. De ambities van het emiraat om zelf duurzame energie-opwek te ontwikkelen zijn groot en deze samenwerking is de eerste stap daar naar toe. Daarnaast zijn er plannen om wind- en zonne-energie te combineren met landbouw in de woestijn.

H.E. Saeed Sultan Al Suwaidi, voorzitter SEWA zegt: “Voor ons zijn de projecten waar we aan gaan werken met Pondera erg belangrijk, want hiermee leggen we een goede basis voor de duurzame ambities die ons land heeft. Het is makkelijk om de woestijn vol te leggen met zonnepanelen, maar met onze aanpak halen we er veel meer toegevoegde waarde uit. Zo combineren we het bijvoorbeeld met landbouw en natuurontwikkeling. Daarbij is de hulp van specialisten uit Nederland heel welkom.”

Samenwerking

SEWA zal verantwoordelijk zijn voor het realiseren van support voor het verkrijgen van vergunningen, netaansluitingen en integratie om wind- en zonneparken te gaan aansluiten. Pondera Development concentreert zich als medeontwikkelaar op de technische-, milieu- en omgevingsaspecten. 

De samenwerking zal meerdere projecten omvatten. Het gaat onder andere om een eenjarige hightech meteorologische meetcampagne om de haalbaarheid te bepalen voor het plaatsen van windturbines en van het opzetten en ondersteunen van een pilotproject waar onderzoek zal plaatsvinden voor het combineren van zonne-energie en glastuinbouw. Daarnaast ligt in het plan om een proefproject te realiseren van een testcase in woestijnomstandigheden met daar uitvloeiend het realiseren van een 120 MW windpark. Ook het ontwikkelen en realiseren van een windpark en agro energie van 2 GW staat op de planning.

“De ondertekening van de MOU is een mooi begin om de enorme hoeveelheden aan duurzame energiebronnen in het gebied in de toekomst te gaan exploiteren. Hoe mooi zou het zijn als Sharjah in de toekomst zelfvoorzienend is met duurzame bronnen. Wij gaan de komende periode met SEWA onderzoeken of het mogelijk is hier een steentje aan bij te dragen door onze kennis in te zetten en actief projecten te gaan ontwikkelen,” vertelt Hans Rijntalder, voorzitter van Pondera.

Bron: Pondera

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.