Shell en PGGM geïnteresseerd in Eneco

| 15 januari 2019

Shell en pensioenuitvoerder PGGM hebben via een open brief hun interesse in een mogelijke overname van Eneco aangegeven. De beide partijen gaan de mogelijkheden bestuderen om gezamenlijk deel te nemen in de gecontroleerde veiling van Eneco.

Eneco is nu nog in handen van 53 gemeenten. In december maakte het bedrijf bekend dat het via een gecontroleerde veiling in de verkoop zal gaan. Deze staat voor dit voorjaar gepland.

Het consortium geeft aan onder de indruk te zijn van Eneco’s rol in de energietransitie en wil gezamenlijk de strategie van investeringen in duurzaamheid en groene energie van Eneco voortzetten en verder uitbouwen. De beide partijen willen met hun kennis, ambitie en financiële slagkracht een groeiend en concurrerend aanbod van duurzame energieproducten en -diensten voor miljoenen klanten in Noordwest-Europa gaan realiseren. Dit zou mogelijk met Eneco als aparte organisatie gerealiseerd kunnen worden, waarbij Eneco als een vanuit Rotterdam opererend platform voor groei met mogelijke investeringen in zowel binnen- als buitenland kan dienen.

PGGM ziet duurzaamheid als een hoeksteen van haar beleggingsbeleid voor het Nederlandse pensioenkapitaal en investeert voor de lange termijn in de wereldwijde energietransitie. Eneco past volgens de uitvoerder uitstekend in haar portfolio. “De energietransitie biedt goede kansen voor lange termijninvesteringen in een duurzamere economie. Wij denken dat Eneco een belangrijke rol kan spelen in het realiseren van de gezamenlijke ambities van het consortium. PGGM en Shell brengen complementaire ervaring en expertise in de activiteiten van Eneco. Samen kunnen we een groeiend aantal klanten in Noordwest-Europa van betaalbare, duurzame energie voorzien”, aldus Frank Roeters van Lennep, Chief Investment Officer Private Markets bij PGGM.

Shell is door middel van investeringen in wind-op-zee, zonne-energie, elektrische mobiliteit en de elektriciteitssector haar rol in de energietransitie aan het uitbreiden. Het bedrijf heeft hiervoor de New Energies-divisie opgezet. De aankoop van Eneco past in deze ontwikkeling. Het olie en gasbedrijf biedt Eneco toegang tot innovatieve start-ups en technologieën op het gebied van digitalisering en mobiliteit, en een aanzienlijk aantal partners en klanten. “Dit biedt kansen in de gehele energieketen. Van de productie van hernieuwbare energie tot trading en de levering ervan thuis, onderweg en op werk”, zegt Maarten Wetselaar, Integrated Gas & New Energies Director bij Shell. “De activiteiten van Eneco passen goed bij onze New Energies-activiteiten en bij onze ambities om steeds weer nieuwe manieren te vinden om emissies te reduceren en meer en schonere energie te leveren. Het consortium richt zich op het uitbreiden en ontwikkelen van bedrijfsmodellen die zowel maatschappelijke als commerciële waarde creëren.” Afbeelding: Hoofdkantoor Eneco in Rotterdam, bron: Eneco

Tags: , , , ,

Category: Bedrijven, Offshore windparken, Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.