Siemens Gamesa bereikt mijlpaal van 1 GW aan orders voor 5.X platform

| 15 oktober 2020

© Siemens Gamesa

Voor het windpark Björnberget in Zweden heeft Siemens Gamesa een order ontvangen voor 60 windturbines van het 5.X platform. Het is voor de turbineleverancier de grootste order tot nu toe voor de 5.X platform. Met de order bereikt Siemens tevens de mijlpaal van meer dan 1 GW aan orders sinds de lancering van de 5.X platform 18 maanden geleden.

De recente order betreft de SG 5.8-170, met een vermogen van 5,8 MW en een rotordiameter van 170 m. Deze windturbine zal met behulp van de Optimal Flex technologie van Siemens Gamesa met een verhoogd vermogen van 6,2 MW draaien. Hiermee komt het totaal vermogen van het windpark op 372 MW. Windturbines van de 5.X platform zijn gecertificeerd voor een levensduur van 30 jaar. Een service en onderhoudscontract van 15 jaar is tevens onderdeel van de order.

De locatie van het windpark Björnberget is bij de plaats Ånge in centraal Zweden. Ånge ligt ca. 90 km ten westen van de stad Sundsval aan de Botnische Golf en ca. 400 km ten noorden van Stockholm. Björnberget was in het bezit van het wereldwijd opererende energiebedrijf RES. Het windpark werd deze week nog verkocht voor 445 miljoen Euro aan de Duitse assetmanager Prime Capital AG en het Israëlische energiebedrijf Enlight Renewable Energy. De aandeelverhouding van de nieuwe eigenaren is 55 – 61% (Enlight) en 39 – 45% (Prime Capital).

Bij de verkoop werd overeengekomen dat RES via een EPC (Engineering, Procurement and Construction) contract verantwoordelijk blijft voor de bouw en in de beheerfase het assetmanagement op zich zal nemen. De investering in Björnberget is de eerste investering van het Prime Green Energy Infrastructure Fund van Prime Capital. Deze fund werd opgericht voor investeringen in grote windenergieprojecten in Scandinavische landen.

De bouwwerkzaamheden zullen nog dit jaar beginnen. Begin 2023 zal het windpark operationeel zijn.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windmolens

Reacties zijn gesloten.