Siemens presenteert windturbine voor lage windsnelheid

| 15 maart 2011
bron: Siemens

Gisteren heeft Siemens op de Windenergiebeurs EWEA in Brussel een nieuwe direct drive windturbine gepresenteert. Deze is speciaal ontworpen voor lage tot matige windsnelheden.

De voornaamste feature van de nieuwe SWT-2.3-113 windturbine is een innovatief aandrijvingsconcept met een compacte generator met permanentmagneten. Dit type generator kenmerkt zich door zijn simpele, robuuste constructie, waar geen elektrische bekrachtiging met bijbehorende regeltechniek en ook geen sleepringen aan te pas komen.

Dit levert zelfs bij lage vermogens nog een hoge efficiëntie op. Met een capaciteit van 2,3 megawatt (MW) en een rotordiameter van 113 meter is de nieuwe windturbine ontworpen voor een maximale stroomproductie in gebieden met lage tot matige windsnelheden.

Een prototype van de nieuwe turbine is in maart geïnstalleerd op het ECN Windturbine Testpark Wieringermeer. De SWT-2.3-113 is de tweede windturbine zonder tandwielkast die Siemens op de markt brengt.

Net als zijn voorganger SWT-3.0-101, de direct drive windturbine met 3 MW vermogen die Siemens in april 2010 introduceerde, heeft de SWT-2.3-113 maar liefst 50% minder onderdelen dan een conventionele windturbine met tandwielkast en beduidend minder bewegende delen.

“De eerste prototypes van onze SWT-3.0-101 zijn nu ruim een jaar in bedrijf en voldoen aan alle verwachtingen ten aanzien van betrouwbaarheid en prestaties,” aldus Henrik Stiesdal, CTO van de Wind Power Business Unit van Siemens. “Het ontwerp van de nieuwe SWT-2.3-113 is gebaseerd op hetzelfde platform als de revolutionaire SWT-3.0-101-turbine die we vorig jaar introduceerden. In de nieuwe SWT-2.3-113 zijn de ervaringen die we tot dusver hebben opgedaan, verwerkt,“ voegt Stiesdal toe.

“Met zijn beproefde lichtgewicht-constructie is het een veilige en winstgevende investering. De direct drive technologie vergt weinig onderhoud, waardoor onze klanten een maximaal rendement krijgen.” Samen met de SWT-2.3-113 introduceert Siemens de Quantum Blade, een nieuwe generatie rotorbladen. Het nieuwe blad is lichter dan eerdere modellen, maar de superieure kracht van de eerdere generaties is behouden gebleven.

Het nieuwe B55 Quantum Blade, dat op de nieuwe windturbine wordt gebruikt, is 55 meter lang. De tip en voet van het rotorblad hebben een nieuwe vormgeving. Bij de voet optredende lekstromen worden tot een minimum beperkt met de door Siemens vervaardigde “flatback”-profielen (met afgeplatte achterzijde), die bovendien voor een grotere liftkracht zorgen. De bladtip is ook nieuw ontworpen voor een minimale belasting en verlaging van de geluidsproductie. Met een geluidsniveau van slechts 105 decibel (dB) is de SWT-2.3-113 een van de stilste windturbines op de markt.

Tot nu toe heeft Siemens in totaal vijf SWT-3.0-101 direct drive windturbines geïnstalleerd en in bedrijf genomen, en wel in Denemarken en Noorwegen. Daarnaast zijn projecten met direct drive turbines gepland in de VS, Denemarken en Duitsland. Naast deze twee nieuwe windturbines met een capaciteit van 3 MW en 2,3 MW zijn er ook andere turbines die zich al in de planningsfase bevinden. “Dit jaar introduceren wij onze 6-MW direct drive windturbine, die met name geschikt is voor grote windenergieparken op zee”, aldus Stiesdal.

Windenergie is onderdeel van het milieuportfolio van Siemens. In boekjaar 2010 bedroegen de totale inkomsten uit dit portfolio circa EUR 28 miljard, wat Siemens tot ’s werelds grootste leverancier van duurzame technologie maakt. In dezelfde periode hebben onze producten en oplossingen onze klanten in staat gesteld om hun CO2-uitstoot met 270 miljoen ton te verminderen, wat gelijk staat aan de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van de megasteden Hong Kong, Londen, New York, Tokio, Delhi en Singapore.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe Siemens windmolen.

Category: Bedrijven, Windmolens

Reacties zijn gesloten.