Vattenfall kiest voor Siemens Gamesa’s 10 MW turbine voor Hollandse Kust (Zuid)

| 15 april 2019

Vattenfall heeft voor het offshore windpark Hollandse Kust (Zuid) 1&2 gekozen voor de nieuwe 10 MW turbine van Siemens Gamesa. Mocht de Zweedse ontwikkelaar ook de vergunning voor Hollandse Kust (Zuid) 3&4 winnen dan zal het ook voor deze 10 MW offshore turbine kiezen. In totaal zou het dan om 152 windturbines gaan.

De nieuwe windturbine van Siemens Gamesa, de SG 10.0-193 DD, heeft bladen van 94 m en een rotordiameter van 194 m. Volgens de turbinebouwer moet deze nieuwe generatie offshore windturbine de opbrengst van windenergie met 30% verhogen.

“Vanwege het verhoogde vermogen zijn er minder turbines nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te kunnen wekken. Grotere turbines en een grotere beschikbaarheid leiden tot grote voordelen in de elektriciteitsproductie. Ook betekent dit minder kosten en risico’s tijdens het installeren, want we hoeven nu minder turbines installeren”, zegt Gunnar Groebler, Vice President en hoofd van Business Area Wind van Vattenfall. “Al met al zorgt dit soort ontwikkelingen ervoor dat we een nog hogere prestatie neer kunnen zetten en dat heeft het pad geëffend voor de eerste subsidieloze wind projecten. Bovendien is de impact op het milieu minder naarmate we minder turbines plaatsen.”

In september 2018 ontving Vattenfall de onherroepelijke vergunning voor de bouw van Hollandse Kust Zuid 1&2, het eerste subsidieloze windpark in Nederland. Het windpark moet in 2023 gerealiseerd zijn. 76 windturbines zullen voldoende elektriciteit genereren om jaarlijks 1 tot 1.5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De eerste voorbereidingen, bestaande uit verschillende onderzoeken op locatie, van Hollandse Kust Zuid 1&2 zijn al gestart.

Voorwaardelijke contracten voor Hollandse Kust (Zuid) 3&4
Vattenfall heeft ook de contracten voor de productie van de kabels, de fundaties en installatieschepen verzekerd voor Hollandse Kust (Zuid) 3&4. Onder voorbehoud van een mogelijke gunning van de tender zal SIF Group B.V de funderingen verzorgen en Prysmian de kabels. De installatie van de funderingen en kabels zal worden uitgevoerd door Seaway Heavy Lift en de installatie van de turbines zal worden uitgevoerd door Swire Blue Ocean. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , ,

Category: Offshore Windparken, Onshore windparken, Windenergie, Windturbinefabrikanten

Reacties zijn gesloten.