VK: Vattenfall ontvangt ontwikkelvergunning voor 1,8 GW Norfolk Boreas offshore windpark

| 15 december 2021
Siemens en Vattenfall werken samen voor offshore windprojecten Norfolk met nieuwe Siemens offshore windturbine

Bron: Vattenfall

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft op vrijdag 10 december aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall de ontwikkelvergunning verstrekt voor het Norfolk Boreas offshore windpark met 1,8 GW vermogen. Het windpark maakt deel uit van de 3,6 GW Norfolk Zone.

Gepland is dat de bouw van Norfolk Boreas in 2023 opgestart wordt en dat het windpark rond 2025 operationeel zal zijn.

Het windpark maakt deel uit van de 3,6 GW Norfolk Zone. De kortste afstand van deze zone, met een omvang van 1.307 km2, naar de kust van Norfolk is 47 kilometer. Vattenfall heeft ook de leasingrechten verworven heeft voor een tweede windpark met 1,8 GW vermogen: het Norfolk Vanguard offshore windpark.

Norfolk Vanguard

Norfolk Vanguard had al in juli 2020 een ontwikkelvergunning ontvangen van het Department for Business, Energy and Industrial Strategy (D – BEIS), maar die werd in februari 2021 weer ingetrokken door de UK High Court naar aanleiding van het protest tegen het windpark door de RSBP (Royal Society for the Protection of Birds). Volgens de RSBP zijn in het zeegebied belangrijke kolonieën van nu al bedreigde zeevogels zoals drieteenmeeuwen, Jan-van-genten en kleine meeuwen met zwarte rug. Het windpark zou deze bedreiging verder opvoeren. Vattenfall verwacht op korte termijn dat een herziene ontwikkelvergunning voor Norfolk Vanguard verstrekt wordt.

CfD veiling

Vattenfall zal zeker met Norfolk Boreas aan de veiling eind december a.s. deelnemen met een bieding voor het opbrengsttarief in het kader van een Contract for Difference (CfD). Wanneer Vattenfall ook de  ontwikkelvergunning voor Norfolk Vanguard nog tijdens de openingsperiode van de veiling toegewezen krijgt, zal het ook nog voor dit project aan de veiling deelnemen. Pas bij een succesvolle uitkomst van de CfD veiling zal Vattenfall het definitieve financierisbesluit nemen.

Siemens Gamesa voorkeursleverancier windturbines

Vattenfall heeft voor beide windparken in november j.l. Siemens Gamesa als voorkeursleverancier gekozen. Bij doorgang zal Siemens Gamesa de onlangs aangekondigde SG 14 – 236 DD windturbine met 14 MW vermogen (kan met de Power Boost functie opgevoerd worden naar 15 MW),
236 m rotordiameter en direct-drive aandrijfsysteem leveren. Een versie van deze windturbine met een rotor van 222 m diameter is sinds kort operationeel in het Deense testcenter in Osterlid.  Bron: Vattenfall

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.