Windpark Nij Hiddum-Houw levert eerste stroom aan net

| 15 augustus 2022

© Vattenfall/Robert Assies

De eerste windturbine van het onshore Windpark Nij Hiddum-Houw, gelegen op de kop van de Afsluitdijk in de gemeente Súdwest-Fryslân, heeft stroom aan het net geleverd.

De opbouw van de Enercon, type E136 EP5,  windturbine met een ashoogte van 109 meter, rotordiameter van 136 meter, een tiphoogte van 177 meter en een vermogen van 4,65 MW, was in mei compleet. De afgelopen periode werd deze voorzien van de benodigde kabels en besturingssystemen.

De komende periode word de windturbine getest. De stroom die tijdens deze fase wordt opgewekt komt direct al op het elektriciteitsnet terecht. De turbine produceert nog niet op volle capaciteit. Tijdens de testfase wordt echter langzaam opgeschaald naar volledige productie.

Ondertussen wordt er verder gewerkt aan de opbouw en de installatie van de overige acht windturbines. Vattenfall verwacht dat alle negen windturbines eind van dit jaar volledig operationeel zijn. Met een opgesteld vermogen van bijna 42 MW produceren de windturbines straks 160.000 MWh per jaar. De productie komt overeen met de hoeveelheid stroom die 46.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Windpark Nij Hiddum-Houw

Bij Windpark Nij Hiddum-Houw worden zestien oude windturbines vervangen door negen krachtigere exemplaren. Vier van de negen windturbines zijn voor Vattenfall, de overige vijf voor Gooyum-Houw BV, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving. Daarmee komt de meerderheid van het park in lokaal eigendom.  Bron: Vattenfall

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.