100 MW drijvende offshore wind demonstratieproject kiest voor TetraSpar funderingsconcept

| 16 oktober 2022

Het drijvende offshore wind demonstratieproject, Pentland Floating Offshore Wind Project, is gepland in de Pentland Firth in het noorden van Schotland bij kustplaats Dounreay in de historische Graafschap Caithness.

Eigenaar van het project is Highland Wind Limited. Een fonds van Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) is meerderheids-aandeelhouder van Highland Wind Limited en de Zweedse ontwikkelaar van drijvende windenergieprojecten, Hexicon AB, is minderheidsaandeelhouder. De ontwikkelactiviteiten zijn in handen van Copenhagen Offshore Partners (COP), de partner voor projectontwikkeling van CIP. De bouw van het project zal in 2025 opgestart worden om in 2026 operationeel te kunnen zijn.

TetraSpar funderingsconcept

Het TetraSpar funderingsconcept bestaat uit modulaire onderdelen die industrieël geproduceerd worden. De onderdelen beschikken over mechanische verbindingen. Daardoor kunnen de funderingsconfiguraties in de haven geassembleerd worden zonder dat lassen nodig is. Funderingsconfiguraties zijn mogelijk met een drijfvermogen voor alle bestaande offshore windturbines. Ook de windturbine wordt al in de haven op de fundering geplaatst en vervolgens als eenheid naar de offshore locatie gesleept. Deze werkwijze betekend een grote kostenbesparing. Immers is voor het transport en de plaatsing van de fundering en de windturbine geen installatieschip meer nodig.

Henrik Stiesdal

De Deen Henrik Stiesdal, geboren in 1957, is één van de belangrijkste pioniers op het gebied van windenergie. Hij was vanaf 1988 de Technische Manager van de Deense windturbinefabrikant Bonus Energy A/S. In 2004 werd Bonus door Siemens Windpower overgenomen. Stiesdal werd toen Chief Technology Officer (CTO) van Siemens Windpower en bleef dat tot zijn pensionering in 2014. In 2015 richtte Stiesdal voor de ontwikkeling van het TetraSpar funderingsconcept het bedrijf Stiesdal Offshore Technologies op.

Eerste demonstratieproject TetraSpar funderingsconcept werd in 2021 operationeel

De eerste offshore windturbine met een TetraSpar fundering werd in 2021 in het offshore METCentre (Marin Energy Test Centre) in Noorwegen geplaatst. Deelnemers aan het project waren Shell, Tepco (Japaanse energiebedrijf), RWE en Stiesdal Offshore Technologies. Op het TetraSpar fundament werd een Siemens Gamesa offshore windturbine met 3,6 MW vermogen geplaatst. De assemblage van het fundament en de windturbine werd in de Deense haven Grenaa gerealiseerd. Vervolgens werd het fundament met windturbine naar de locatie in het METCentre in Noorwegen gesleept, een afstand van 666 km. Het METCentre ligt ca. 20 km noordwestelijk van Stavanger.

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.