2023 beste jaar ooit voor nieuw geïnstalleerd windenergievermogen wereldwijd

| 16 april 2024

In 2023 werd er wereldwijd 117 GW aan nieuw windenergievermogen geplaatst, een stijging van 50% ten opzichte van 2022. Het was hiermee het beste jaar ooit voor nieuwe windenergie. Dit meldt de Global Wind Energy Council (GWEC) in hun rapport ‘Global Wind Report 2024’.

Wind op land

Wind op land behaalde met 106 GW (een groei van 54% ten opzichte van 2022) het hoogste aantal nieuwe installaties in de geschiedenis. Op landenniveau bleven China en de VS ’s werelds twee grootste markten, gevolgd door Brazilië, Duitsland en India. Deze top vijf markten zijn goed voor 82% van nieuwe installaties in 2023, gezamenlijk 9% hoger dan het vorig jaar.

Na twee jaar van relatief ‘lage’ groei, veerden de windinstallaties op land in China in 2023 weer op met meer dan 69 GW in gebruik, een nieuw record. In de VS hebben ontwikkelaars, ondanks een goed laatste kwartaal, waarbij er meer nieuwe windcapaciteit werd geïnstalleerd dan in de voorgaande drie kwartalen samen, slechts 6,4 GW aan onshore windcapaciteit toegevoegd voor het hele jaar, het laagste niveau sinds 2014.

Op regionaal niveau hadden Azië-Pacific en Latijns-Amerika recordjaren met respectievelijk meer dan 75 GW en 6 GW aan toegevoegde onshore windcapaciteit, voornamelijk dankzij spectaculaire groei in China en Brazilië. Nieuwe toevoegingen in Europa en Afrika & het Midden-Oosten overtroffen het record van vorig jaar niet. Beide regio’s beleefden echter nog steeds hun op één na beste jaar in termen van nieuwe windinstallaties op land.

De totale onshore windtoevoegingen in Noord-Amerika daalden vorig jaar tot 8,1 GW, 16% lager dan in 2022. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door de vertraging in groei van windenergie op land in ’s werelds op één na grootste windmarkt, de VS.

Offshore wind

In 2023 werd 10,8 GW nieuwe offshore wind in gebruik genomen, wat de totale wereldwijde offshore windcapaciteit op 75,2 GW brengt. De offshore windtoevoegingen waren 24% hoger dan in 2022, waardoor 2023 het op één na hoogste jaar was voor nieuwe offshore windcapaciteit.

China voerde voor het zesde jaar op rij de wereld aan in jaarlijkse offshore windontwikkeling. In 2023  werd 6,3 GW in gebruik genomen, goed voor 58% van de wereldwijde toevoegingen. Hiermee komt het het totaal aan offshore windinstallaties installaties in China op 38 GW, 3,7 GW (11%) meer dan in Europa. Elders in de APAC-regio voegden drie markten vorig jaar nieuwe offshore windcapaciteit toe: Taiwan (China) (692 MW), Japan (62 MW) en Zuid-Korea (4 MW).

Dankzij de sterke groei in Nederland had Europa een recordjaar in 2023. Er werd 3,8 GW nieuwe offshore windcapaciteit in gebruik genomen in zes markten. Nederland heeft hiervan 1,9 GW offshore windcapaciteit toegevoegd en vervangt daarmee het Verenigd Koninkrijk als grootste markt in termen van van nieuwe toevoegingen. Dit bracht de totale offshore windcapaciteit van Europa naar 34 GW eind 2023, waarvan 43% in het VK en 24% in Duitsland.

In de VS waren afgelopen jaar twee commerciële offshore windprojecten op nutsschaal – Vineyard Wind 1 en South Fork Wind – in aanbouw, maar was nog geen enkele offshore capaciteit volledig in gebruik genomen. Desondanks blijft de VS de enige markt met operationele offshore windenergie buiten Europa en APAC.

Wat het totaal aantal offshore windinstallaties betreft, heeft China in 2021 de kroon overgenomen van het VK en zijn wereldwijde marktaandeel verder geconsolideerd in de afgelopen twee jaar. Duitsland, Nederland en Denemarken zijn de andere drie markten die de top vijf vormen, net als in 2022.

Hoewel Europa zijn titel als ’s werelds grootste markt in 2022 is kwijtgeraakt, blijft het de wereldleider in drijvende windenergie. De regio nam vorig jaar 37 MW aan drijvende windcapaciteit in gebruik, goed voor 79% van de totale drijvende toevoegingen in 2023. De totale drijvende windcapaciteit van de regio stond eind 2023 op 208 MW, gelijk aan 88% van de wereldwijde drijvende windinstallaties.

Ondanks een turbulent politiek en macro-economisch klimaat, concludeert het rapport dat de windindustrie een nieuw tijdperk van versnelde groei ingaat, gedreven door de toegenomen politieke ambitie, die tot uiting komt in de historische COP28 goedkeuring van een doelstelling om hernieuwbare energie te verdrievoudigen tegen 2030. GWEC heeft haar groeiprognose voor 2024-2030 (1210GW) met 10% naar boven bijgesteld, als reactie op de vaststelling van nationaal industriebeleid in grote economieën, het toenemende momentum in offshore windenergie en veelbelovende groei in opkomende markten en ontwikkelingseconomieën.

Voorspelling

Met een gunstig politiek klimaat over de hele wereld denkt GWEC Market Intelligence dat er bij het huidige beleid de komende vijf jaar waarschijnlijk 791 GW aan nieuwe capaciteit bijkomt. Dit komt overeen met 158 GW aan nieuwe installaties per jaar tot 2028.

De samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) voor windenergie op land in de komende vijf jaar is 6,6%. GWEC verwacht gemiddelde jaarlijkse installaties van 130 GW. In totaal zal er waarschijnlijk 653 GW bijkomen in de periode 2024-2028. De groei in China, Europa en de VS zal de komende vijf jaar de ruggengraat blijven vormen van de wereldwijde ontwikkeling van windenergie op land. Samen zullen zij naar verwachting meer dan 80% uitmaken van de totale capaciteit die in 2024-2028 zal worden gebouwd.

De CAGR voor offshore windenergie in de komende vijf jaar is 28%. In totaal zal er in de periode 2024-2028 naar verwachting wereldwijd 138 GW aan offshore windvermogen bijkomen. De jaarlijkse toevoegingen van offshore windenergie zullen tegen 2028 waarschijnlijk verdrievoudigen ten opzichte van 2023, waardoor het aandeel van offshore windenergie in nieuwe wereldwijde installaties zal stijgen van de huidige 9% tot 20% in 2028. China en Europa zullen de groei in 2024-2025 blijven domineren. De VS en de opkomende markten in APAC zullen echter een aanzienlijk marktaandeel beginnen te winnen vanaf 2026. Tegen het einde van de prognoseperiode zullen de jaarlijkse installaties buiten China en Europa waarschijnlijk meer dan dan 20% van de totale toevoegingen uitmaken.

Het rapport onderzoekt ook de hindernissen waarmee de sector wordt geconfronteerd – van hervorming van de planning, stroomlijning van de financiering, uitbouw van netwerken en transformatie van markten zodat ze werken om de energietransitie te versnellen. Download het volledige rapport op de GWEC-website. Alle afbeeldingen: GWEC

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.