Airborne Wind Energy conferentie: vliegende windturbines
Gisteren en vandaag wordt aan de TU Delft de “Airborne Wind Energy Conference 2015 georganiseerd. AWE wil grote vliegers aan een koord op grote hoogte windenergie laten oogsten. Er wordt veel informatie over deze nog jonge technologie verteld.
Er zijn verschillende vormen en materialen mogelijk voor zo’n vlieger, van vaste tot zachte vleugels. De vlieger vervult dezelfde rol als de rotorbladen bij een conventionele turbine. De vlieger vliegt in cirkels of achtjes om de effectieve windsnelheid te verhogen. Omdat er geen zware onderdelen meer in het systeem zitten, is het geheel veel goedkoper en flexibeler qua locatie. Met AWE kun je bovendien op grotere hoogte windenergie oogsten, waar het harder en constanter waait.
De elektriciteit wordt opgewekt door kleine turbines die op de vleugels staan of door een generator op de grond. In dit laatste geval trekt de vlieger het koord eerst uit, waardoor er elektriciteit wordt opgewekt. Aan het einde van de cyclus wordt de vlieger weer ingehaald, maar dit kost minder energie dan eerder werd opgewekt. Dit gebeurt door de hoek van de vleugel ten opzichte van de relatieve aanstroming steeds aan te passen.
“Met de AWE-conferentie is er op 15 en 16 juni ook een tentoonstelling met diverse prototypes” zegt conferentie-organisator dr. Roland Schmehl, onderzoeker aan de TU Delft. Wubbo Ockels was met zijn laddermolen een van de pioniers van Airborne Wind Energy.
Op de tentoonstelling is onder meer de PowerPlane van het Nederlandse bedrijf Ampyx Power te zien (een start-up met TU Delft onderzoekers uit 2007) en het KitePower team van de TU Delft, die werken met vliegers met flexibele vleugels. Ook TwingTec uit Zwitzerland is aanwezig.
Bron: Engeneer online
Category: Wereldwijd