Akkoord overheid en windsector over signaallichten op windturbines

| 16 november 2016

De Nederlandse overheid en de windsector hebben afspraken gemaakt om hinder door signaallichten op windmolens zo veel mogelijk te voorkomen. De overheden (de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Defensie en de provincies Groningen en Zeeland) en de windenergiesector (windenergiebedrijven en NWEA) hebben hiervoor voorschriften opgesteld.

 

De voorschriften staan in de documenten ‘Aanduiding van windturbines en windparken op het Nederlandse vasteland’ en ‘Aanduiding offshore windturbines en offshore windparken’. Hierin is beschreven hoe windmolens op het vasteland en in zee moeten worden voorzien van markeringen en obstakellichten zodat de luchtvaart de molens goed kan zien. De regels zijn gebaseerd op internationale voorschriften.

 

In de twee documenten worden methoden beschreven die hinder door obstakelverlichting tegengaan. Het gaat onder andere om de vermindering van de sterkte van signaallichten en het ’s nachts toestaan van vast brandende lichten in plaats van flitsende lichten. Ook mogen de lichten worden gedimd als het zicht op de molens goed is.

 

“NWEA is erg tevreden dat we er samen met de overheden uit zijn gekomen. Windenergie is essentieel om Nederland over te laten schakelen op volledig duurzame energie. Daarom werken wij hard met alle belanghebbenden om windenergie zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor omwonenden”, zegt voorzitter Hans Timmers van de branchevereniging.

Klik hier voor de documenten.

Bron: NWEA

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.