Amazon investeert 1,5 miljoen euro in North Sea Farm 1 project

| 16 februari 2023
Amazon stelt €1,5 miljoen beschikbaar voor het North Sea Farm 1 project, ’s werelds eerste zeewierboerderij op commerciële schaal tussen offshore windturbines. Dit maakte de wereldwijd opererende e-commerce specialist vandaag bekend.

Visualisatie van mogelijk zeewierboerderij op zee ©Smartland

North Sea Farm 1 wordt gebouwd in een windpark op zee voor de kust van Nederland en heeft als doel om zeewierteelt te testen en te verbeteren, en tegelijkertijd onderzoek te doen naar het potentieel van zeewierboerderijen om koolstof vast te leggen. Door de zeewierboerderij te plaatsen in de onbenutte ruimte tussen de windturbines, kan het project van start gaan op de intensief gebruikte Noordzee. Als de sector bij goede resultaten verder opschaalt over de ruimte die dan wordt ingenomen door windparken – naar verwachting ongeveer 1 miljoen hectare tegen 2040 – zou dit jaarlijks mogelijk miljoenen tonnen CO2 kunnen verminderen.

Het project wordt uitgevoerd door een consortium van wetenschappelijke onderzoekers en partners uit de zeewierindustrie, onder leiding van de non-profit zeewier-sectororganisatie North Sea Farmers (NSF). Naar verwachting zal de zeewierboerderij eind dit jaar operationeel worden. Het consortium hoopt dat North Sea Farm 1 uitgroeit tot een blauwdruk voor offshore zeewierteelt over de hele wereld.

Ondersteuning vanuit Right Now Climate Fund

Amazon stelt €1,5 miljoen beschikbaar om deze unieke zeewierboerderij op te richten en een jaar lang wetenschappelijk onderzoek te doen naar CO2-reductie door zeewierteelt. De investering komt via Amazons wereldwijde Right Now Climate Fund van $100 miljoen. Met dit fonds legt Amazon zich toe op het ondersteunen van op de natuurgebaseerde oplossingen, naast het werk dat het bedrijf doet om CO2 neutraal te worden. Hiervan is €20 miljoen toegewezen aan projecten in heel Europa, om biodiversiteit te beschermen en de natuur te behouden, te herstellen en te verbeteren op de plekken waar Amazon actief is.

Zeewierboerderij van 10 hectare

Deze financiering voorziet in de investeringen die nodig zijn voor het bouwen van een zeewierboerderij van 10 hectare, die naar verwachting in het eerste jaar ten minste 6.000 kg vers zeewier zal produceren. Deze financiering zal North Sea Farmers ondersteunen bij het analyseren en verbeteren van de productiemogelijkheden van de zeewierboerderij. Tegelijkertijd zullen onderzoekers het potentieel van zeewierboerderijen om koolstof uit de atmosfeer te verwijderen onderzoeken en de impact van grootschalige zeewierteelt modelleren. De non-profit organisatie hoopt dat deze bevindingen bijdragen aan een beter inzicht in verantwoorde en commercieel haalbare opschaling van de industrie.

Roeland Donker, Country Manager van Amazon Nederland: “Net als bomen absorbeert zeewier koolstof uit de atmosfeer wanneer het groeit. Het kan ook worden gebruikt om biologisch afbreekbare verpakkingen en voedsel- en modeproducten te maken. We zijn enorm enthousiast om te investeren in zo’n belangrijk project, dat de Europese zeewiersector een aanzienlijke impuls kan geven.”

©Smartland

De evolutie van landbouw in de Noordzee

North Sea Farmers (NSF) maakt zich sinds 2014 sterk voor de zeewiersector in Europa. De non-profit organisatie zal het project leiden en samenwerken met een consortium van organisaties uit heel Europa, die betrokken zijn bij de gehele productieketen van zeewier. Hieronder vallen onderzoekers Plymouth Marine Laboratory, Deltares en Silvestrum Climate Associates, zeewierextractfabrikant Algaia en Marine Contractor Van Oord.

North Sea Farm 1 en toekomstige soortgelijke projecten zullen ook een kans bieden om banen te creëren binnen de zeewierproductie of bij het produceren en vermarkten van zeewierproducten.

Eef Brouwers, Manager Farming en Technologie bij NSF: “In potentie kunnen tot 85.000 voltijdbanen worden gecreëerd in de Europese zeewiersector indien North Sea Farm 1 in de toekomst wordt opgevolgd door vergelijkbare zeewierboerderijen in de windmolenparken op de Noordzee. Deze banen zouden niet alleen betrekking hebben op de boerderijen op zee, maar ook op de productie en verkoop van producten op basis van zeewier op land.”

 

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.