Deense testspecialist R&D neemt eerste systeem voor extreme voltagetests in gebruik

| 16 november 2021

De Deense offshore windturbinetestspecialist R&D heeft ’s werelds eerste Fault Ride Through (FRT) testsysteem met een nominale spanning van 66 kV geïnstalleerd in de Østerild testfaciliteit voor windturbines in Denemarken.

Deense testspecialist R&D installeert eerste systeem voor extreme voltagetests

Bron: R&D

R&D’s test systems afdeling heeft het nieuwe systeem ontworpen om te voldoen aan de specifieke testvereisten van Vestas na de installatie van een grote prototypeturbine op de testlocatie Østerild in Denemarken, het nationale testcentrum voor grote windturbines dat wordt beheerd door de Deense Technische Universiteit (DTU). Het systeem is ontwikkeld om extreme voltagetests uit te voeren om zo te kunnen verzekeren dat Vestas’ turbines voldoen aan de internationale normen die vereist zijn voor de aansluiting op elektrische netwerken.

Met de steeds groter wordende windturbines, met toenemende vermogen, moeten windparken gebruik maken van steeds hogere spanningen om een efficiënte stroomtransmissie te bereiken via de lange kabels die nodig zijn om de opgewekte energie aan land te brengen.

De benodigde testapparatuur voor een uitgangsspanning van 66 kV was nog niet op de markt verkrijgbaar, zo zegt Sascha Heinecke, verkoopdirecteur bij R&D Test Systems. Met het nieuwe door R&D Test Systems’ ontwikkelde FRT-testsysteem kunnen turbines nu rechtstreeks op de bedrijfsspanning van 66 kV worden getest, zonder dat er een set-down transformator nodig is om de testopstelling om te zetten naar 33 kV.

Weerstand tegen stroomkwaliteitsproblemen

Het doel van de FRT-tests is aan te tonen dat windturbines bestand zijn tegen problemen met de stroomkwaliteit op het net, bijvoorbeeld wanneer de elektriciteitskabels beschadigd raken tijdens een storm. De test is bedoeld om ervoor te zorgen dat de turbines, die zich steeds vaker op zee bevinden, niet uitvallen als gevolg van spanningsschommelingen in het stroomtransmissienetwerk – een scenario dat kan leiden tot kostbare uitvaltijd, onderhoud en, in extreme situaties, stroomonderbrekingen.

“Het testsysteem kan stroomonderbrekingen en over- en onderspanning in het transmissienetwerk simuleren om te kijken hoe de windturbine reageert”, aldus Heinecke. “Dit kan gaan van nulspanning gedurende enkele honderden milliseconden tot overspanning van 120% gedurende uren, en omvat asymmetrische onevenwichtigheden tussen de elektrische fasen, geclassificeerd als Bollen C en Bollen D. De uitgevoerde tests zijn ontworpen om de strengste netcode te overtreffen, en de turbine moet zijn verbinding met het elektriciteitstransmissienetwerk behouden om de test te doorstaan en typegoedkeuring te krijgen voor aansluiting op het elektriciteitsnet,” legde Heinecke uit.

Eisen van verschillende landen getest

R&D ontwierp het 66 kV FRT-systeem om te kunnen voldoen aan de verschillende netnormen binnen Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en Canada, om te garanderen dat het kan voldoen aan verschillende internationale netnormen.

“Dit is belangrijk omdat R&D Test Systems er niet aan twijfelt dat de vraag naar deze testsystemen in de toekomst zal toenemen naarmate de offshore windcapaciteit toeneemt en er netconformiteitstests bij hoge spanningen vereist zijn,” aldus Heinecke. Bron: R&D Test Systems

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.