Den Helder Airport stelt rapport over impact helicopters en schepen tussen 2030-2050 beschikbaar

| 16 juni 2021

Den Helder Airport, Netherlands Offshore Aviation Mainport, heeft een eerder aangekondigd rapport over de impact van helikopters en schepen tussen 2030-2050 gisteren online beschikbaar gesteld voor het publiek en de energiesector.

Het rapport (HIER aan te vragen) is een direct gevolg van de herpositionering van de offshore luchthaven. Na 50 jaar offshore luchtvaart voor de olie- en gasindustrie vanaf Den Helder Airport, vormt de huidige energietransitie een forse omwenteling voor de Helderse luchthaven. De luchthaven werkt aan een nieuw businessmodel voor het leveren van diensten aan de offshore windprogramma’s. Daarbij zoekt zij ook naar verbreding en samenhang met lopende Rijkstrajecten en ambities (Noordzeeakkoord, Defensienota, Luchtvaartnota, Herziening luchtruim, verduurzamingsopgaven, Klimaatwetgeving, etc.). DHA wil optimaal inspelen op deze ontwikkelingen.

Om meer kennis te vergaren over de te verwachten luchtvaart voor de inzet voor alle offshore modaliteiten tussen 2030 en 2050, heeft Den Helder airport het internationale onderzoeksbureau To70 een impactstudie laten uitvoeren.  Het rapport werd voor het eerst aan demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen aangeboden tijdens de Europese Maritieme Dag, die op 20 en 21 mei in Den Helder plaatsvond. Den Helder Airport zal de herpositionering van de offshore-luchthaven in het kader van de energietransitie in juli van dit jaar verder bespreken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Eerste bouwsteen bij het plannen van offshore-transport van passagiers en vracht

Den Helder Airport hoopt dat het rapport als een eerste bouwsteen zal dienen voor de sector offshore-energie bij het plannen van het huidige en toekomstige offshore-transport van passagiers en vracht. Een van de bevindingen uit het rapport is dat het bespreekbaar maken van het delen van activa en diensten de logistieke toeleveringsketen op zee ten goede zal komen, waardoor de kosten zullen dalen en de fossiele voetafdruk kleiner wordt.

Vervolgstappen

Een grote groep belanghebbenden heeft aan het rapport bijgedragen door hun visie en verwachtingen ten aanzien van de operationele en onderhoudsuitdagingen van de toekomstige offshore-industrie te delen. Den Helder Airport zal dit momentum vasthouden door een brede conferentie voor belanghebbenden te organiseren waarin de vervolgstappen zullen worden besproken. Bron: Den Helder Airport

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.