Econcern failliet delen overgenomen Eneco

| 16 juni 2009
bron: Econcern

Zes onderdelen van Econcern werden op 12 juni failliet verklaard. Op 15 juni maakten Econcern en Eneco bekend dat Eneco de onderdelen Ecofys en Evelop overneemt. Ecofys zal als zelfstandig adviesbureau blijven bestaan. Inmiddels is ook Ecostream, de onderneming die is gespecialiseerd in zonne-energie door Eneco overgenomen. Eneco stelt dat het doel is om uiteindelijk 400 van de 1200 personeelsleden van Econcern over te nemen.

Directeur Ad van Wijk is volgens FEM-Business niet meer actief en gaat niet mee naar Eneco. Half augustus werd bekend dat hij gaat werken als onafhankelijk adviseur van Eneco, maar later trok hij zich weeer terug na berichten in het FD over zijn “creatief boekhouden”. (persbericht en Econcern, De Volkskrant 16 juni, meer bij Nieuwsbureau Energeia en FEM-Business)

“Bronnen” en “ingewijden” melden op 3 juni in het Financiële Dagblad dat het Belgische offshore project Belwind (330 MW) de waarschijnlijke ondergang van Econcern had kunnen voorkomen. Als het project het stadium van de onherroepelijke financiering had kunnen bereiken door de toekenning van een lopende aanvraag voor een (gedeeltelijke) financiering door de Europese Investerings Bank (EIB), zou Econcern een deel van het project kunnen verkopen en voldoende vertrouwen wekken bij banken om de cruciale 150 miljoen krediet te herfinancieren. “Het is een van de belangrijkste projecten waar het bedrijf op dreef”, zegt een ingewijde. Maar er staat nog geen handtekening onder de lening van mogelijk 300 miljoen Euro van de EIB. “Dat is in theorie alsnog mogelijk”, schrijft het FD, “maar in de praktijk gebeurt het zelden als de eigenaar in financiële problemen verkeert”.
Het wordt in het FD niet duidelijk waarom de financiering, waar sinds de vergunningverlening in februari 2008 aan gewerkt werd en waar ook Dexia en RABO-bank in deelnamen, niet is rond gekomen. (Financieel Dagblad, 3 juni 2009)

Zie ook het FD over dubieuze praktijken bij de boekhoeding: De boeken van Econcern

Category: Bedrijven, Windenergie

Reacties zijn gesloten.