Eerste offshore windveiling in Prinses Elisabethzone in Belgische Noordzee aangekondigd – burgerparticipatie verplicht criterium

| 16 september 2024

De Europese Commissie heeft vorige week groen licht gegeven voor het Belgische staatssteunmechanisme van 682 miljoen euro ter ondersteuning van offshore windenergie. De goedkeuring maakt de weg vrij voor de eerste veiling van het eerste windpark van 700 MW in de Prinses Elisabethzone in de Belgische Noordzee.

De veiling staat gepland voor 28 oktober dit jaar. Het windpark zal tegen eind 2028 operationeel zijn en jaarlijks ten minste 2,6 TWh hernieuwbare elektriciteit opwekken. Tegen 2030 zullen de windparken in de Noordzee dankzij de nieuwe Prinses Elisabethzone genoeg elektriciteit opwekken om elk Belgisch huishouden van stroom te voorzien.

Burgerparticipatie als criteria

Voor het eerst zal burgerparticipatie een verplicht criterium zijn, zodat Belgen rechtstreeks profiteren van de energietransitie via rendementen op investeringen in energiegemeenschappen. Bovendien zal een maximumprijs van €95 per MWh worden gehandhaafd om ervoor te zorgen dat de kosten voor de samenleving zo laag mogelijk blijven. Projecten boven deze drempel zullen niet in aanmerking komen.

“Dit is de eerste keer dat burgerparticipatie een verplichte voorwaarde is voor een offshore windtender. Door burgers te betrekken in energiegemeenschappen, zorgen we ervoor dat zij direct profiteren van de investeringsrendementen. Dit maakt onze energietransitie eerlijker, inclusiever en duurzamer. België is trots om hierin voorop te lopen, en ik hoop dat dit model vergelijkbare initiatieven in heel Europa zal inspireren. – Tinne Van der Straeten, Minister van Energie in België

Tinne Van der Straeten voegde daaraan toe: “Lokaal geproduceerde, betaalbare hernieuwbare energie is niet alleen de toekomst van ons energiemodel – het is het sterkste schild tegen extreme prijsvolatiliteit en een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Met de goedkeuring van de Europese Commissie staat België klaar om een aanzienlijke sprong te maken in zijn energietransitie, en zo een duurzamere en inclusievere energie toekomst te bevorderen.”

Aansluiting op het energie-eiland

Het Prinses Elisabeth Energie-eiland zal een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van België’s tweede offshore windgebied. Als ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland, gelegen 45 km voor de Belgische kust, zal het niet alleen offshore windparken met het vasteland verbinden, maar ook dienen als aanlandingspunt voor toekomstige hybride interconnectors. Het eiland zal naar verwachting tegen 2026 worden gebouwd en in 2028 op het net worden aangesloten, met de eerste operationele turbines tegen die tijd. Dit energie-eiland zal fungeren als een uitbreiding van het Noordzeenetwerk en nieuwe verbindingen mogelijk maken met offshore windparken in buurlanden zoals het VK, Ierland en Noorwegen, waardoor grensoverschrijdende energiesamenwerking wordt versterkt en België’s hernieuwbare energienetwerk wordt uitgebreid.

Belangrijkste criteria voor de veiling

De Prinses Elisabethzone is cruciaal voor de ambitieuze klimaatdoelen van België. De veilingcriteria zijn ontworpen om duurzaamheid, betaalbaarheid en inclusieve participatie te waarborgen:

  • Groene elektriciteit voor alle Belgische huishoudens: De Princes Elisabethzone zal ervoor zorgen dat alle Belgische huishoudens hun volledige elektriciteitsbehoefte kunnen dekken met hernieuwbare energie uit de Noordzee, goed voor 30% van de totale elektriciteitsvraag van België.
  • Duurzaamheid: Projecten moeten duurzame werkmethoden hanteren en gebruik maken van de best beschikbare technieken en materialen, waarbij de innovaties van België’s baanbrekende energie-eiland worden weerspiegeld.
  • Investeringszekerheid: Een capaciteitsgebonden 2-zijdig Contract for Difference-mechanisme garandeert stabiele rendementen voor investeerders, terwijl buitensporige winsten worden voorkomen.
  • Prijsstabiliteit voor industrie en burgers: Langdurige stroomafnameovereenkomsten (Power Purchase Agreements, PPAs) met stabiele prijzen zullen ervoor zorgen dat de Belgische industrie en burgers profiteren van voorspelbare en betaalbare hernieuwbare energie, terwijl hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

Staatssteunmechanisme

De regeling is goedgekeurd binnen het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun, dat op 9 maart 2023 door de Commissie is vastgesteld en op 20 november 2023 en 2 mei 2024 is gewijzigd. Binnen het tijdelijke crisis- en transitiekader heeft België bij de Commissie een steunregeling van 682 miljoen euro aangemeld ter ondersteuning van hernieuwbare offshore windenergie om de transitie naar een nettonuleconomie te bevorderen.

De steun zal op basis van een transparante en niet-discriminerende biedprocedure worden toegekend, in de vorm van een maandelijkse variabele premie in het kader van een tweerichtingscontract ter verrekening van verschillen. De prijspremie, die over een periode van 20 jaar zal worden betaald, wordt toegekend voor de potentiële elektriciteitsproductie van het windpark in plaats van voor de werkelijke elektriciteitsproductie. Bron: Europese Commissie / Tinnevanderstraeten.be

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.