European Energy en Vestas werken samen aan offshore wind testcentrum in Denemarken

| 16 mei 2022
European Energy en Vestas werken samen aan offshore windenergie centrum in Denemarken

Bron: European Energy

De Deense ontwikkelaar en exploitant van duurzame energieprojecten, European Energy en Vestas richten een joint venture op voor de ontwikkeling van drie Vestas windturbines op het wereldwijd eerste test- en demonstratiecentrum voor offshore windenergie.

Het test- en demonstratiecentrum komt ca. 4 kilometer uit de kust van de plaats Frederikshavn in het noordoosten van Denemarken te liggen en bestaat initieel uit 5 turbinelocaties. Het centrum wordt al sinds enkele jaren door European Energy ontwikkeld.

De beide partijen gaan nu samenwerken om drie van de vijf testlocaties te gebruiken voor de nieuwe Vestas offshore windturbine V236-15,0MW met een rotordiameter van 236 m en 15 MW vermogen. Deze windturbine werd in februari 2021 aangekondigd. Het eerste prototype zal later dit jaar op land worden geplaatst in het onshore testcentrum in Osterlid, Denemarken. Voor Vestas is de additionele testfase in een offshore locatie een belangrijke mijlpaal alvorens de serieproductie op te starten.

In 2018 heeft het gemeentebestuur van Frederikshavn groen licht gegeven voor de ontwikkeling van het offshore test- en demonstratiecenter. Sindsdien hebben European Energie en Vestas gewerkt aan de Milieu Effect Rapportage (MER) die onlangs door de Deense Energy Agency werd goedgekeurd. Later deze maand zal nog een openbare raadpleging over de MER worden gehouden.

Na succesvolle realisatie van het offshore testcentrum is European Energy van plan een zogenaamde power-to-x installatie in de haven van Frederikshavn te plaatsen die m.b.v. duurzame windstroom groene brandstof voor de scheepvaart kan produceren.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.