GBM Works ontvangt RVO-subsidie voor bouw prototype stille fundering installatietechnologie

| 16 februari 2021

© GBM Works

Offshore-bedrijf GBM Works heeft een subsidie van 1,8 miljoen euro toegekend gekregen van de RVO voor haar gepatenteerde, stille en snelle installatietechniek van windturbines op zee. Het bedrijf wil hiermee een volgende stap zetten in de innovatie: het bouwen van een prototype.

Momenteel worden de palen van windturbines (zogeheten monopiles) de zeebodem in geheid, wat tot veel geluidsoverlast – en daarmee milieuschade – onder water leidt. Om deze overlast en schade zo veel mogelijk te beperken worden geluiddempende maatregelen zoals ‘bubble schermen’ gebruikt. GBM Works, een spin-off van de TU Delft, heeft een methode ontwikkeld om windturbines sneller en nog stiller te verankeren in de zeebodem.

Gepatenteerde Jet-gun installatietechnologie
Bij de door GBM Works ontwikkelde technologie wordt met een waterjet de grond aan de binnenkant van de buis vloeibaar gemaakt. In combinatie met het laten trillen van de paal wordt zo de weerstand weggenomen en zakt de monopile makkelijk de bodem in.

De nieuwe funderingsmethode is afgelopen herfst succesvol getest op de Maasvlakte. Behalve een significante reductie van de geluidsoverlast blijkt de gepatenteerde Jet-gun installatietechnologie twee keer dieper en vier keer sneller te werken, aldus GBM Works. Ook het bijbehorende simulatiemodel is inmiddels gevalideerd. Het geeft een nauwkeurige voorspelling over de gewenste diepte, snelheid en bijbehorende machine-instellingen waardoor onnodige kosten voorkomen kunnen worden.

Nieuwe technologie belangrijk voor halen klimaatdoelen
Oprichter en Director Ben Arntz: “De komende jaren worden veel windmolens op zee geplaatst om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen. De aanleg heeft echter een enorme impact op het leven in zee. Met name het geluid onder water veroorzaakt veel hinder voor het milieu. Met onze technologie zorgen we ervoor dat niet alleen de milieuoverlast verdwijnt, het maakt de aanleg ook nog eens sneller en dus goedkoper.”

Dankzij de subsidie kan GBM Works hun stille en gepatenteerde installatiemethode technisch verder door ontwikkelen. Doel is een prototype dat in staat is om zowel harde klei- als zandgronden te penetreren.

Interesse offshore-bedrijven
De technologie van GBM Works heeft inmiddels de aandacht getrokken van Nederlandse bedrijven die actief zijn in de offshore windenergie. GROW, een onderzoeksprogramma in de offshore wind, gericht op het versnellen van innovaties, heeft de spin-off gevraagd om deel te nemen aan het SIMOX-project, waarin verschillende innovatieve installatie-methodes worden getest. De TU Delft is een van de kennispartners binnen GROW.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.