Geofysisch onderzoek windgebied Ten noorden van de Waddeneilanden gestart

| 16 juli 2019

Onderzoeksschip ‘Franklin’ van het Zweedse bedrijf MMT in de Beatrixhaven, Eemshaven

Het Zweedse bedrijf MMT voert de komende 4-6 weken een geofysisch onderzoek uit in het windgebied ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’ in de Noordzee.  De verzamelde data is bestemd ter voorbereiding voor ontwikkelaars die interesse hebben te participeren in de tender voor het bouwen van windparken in dit gebied.

Het onderzoek gebeurt in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). MMT zet hiervoor het haar onderzoeksschip Franklin in. Het schip zal de komende weken onderzoek doen naar de gesteldheid van de bodem, metingen verrichten en geologische data verzamelen.  Het schip vertrekt vanaf de zware lading kade in de Beatrixhaven in de Eemshaven. DHSS is de agent.

Ten Noorden van de Waddeneilanden
De windzonde Ten noorden van de Waddeneilanden ligt ongeveer 80 kilometer uit de kust van Groningen, ten westen van het bestaande windmolenpark van Gemini. Hier mag een windpark met een vermogen van 700 MW worden gebouwd. De toekomstige turbines worden verbonden aan een platform op zee waar de 66 kV spanning wordt omgezet naar  220 kV. Via twee 220 kV-kabelsystemen op zee en land wordt de elektriciteit naar het toekomstige transformator station op land gebracht.  Het windgebied maakt onderdeel uit van de overheid’s  ‘Offshore Wind Energy Roadmap 2030’. Tussen 2024 en 2030 staat hier 7 GW aan vermogen gepland. Afbeelding: Groningen Seaports

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Offshore Windparken, Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.