GE’s Haliade-X 14.7MW-220 turbine verkrijgt volledig DNV typecertificering

| 16 december 2022

Bron GE  Foto: Danny Cornelissen

GE Renewable Energy heeft van de internationale certificeringsinstantie DNV GL een volledig typecertificaat ontvangen voor zijn Haliade-X windturbine voor werking tot 14,7 MW.

De typecertificering volgt op een eerdere certificering dat de Haliade-X tot 13,6 MW kan werken en maakt de Haliade-X de krachtigste turbine met een volledige typecertificering.

Vincent Schellings, Chief Technology Officer for Offshore Wind bij GE Renewable Energy: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons nu we blijven voortbouwen op het bewezen Haliade-X platform. De volledige typecertificering geeft klanten het vertrouwen dat de Haliade-X is ontworpen, geproduceerd en getest op een manier die in overeenstemming is met internationaal erkende normen.”

Dogger Bank C

De certificering zal voor het eerst worden gebruikt voor het Dogger Bank offshore windpark in het VK. Met 3,6 GW vermogen zal dit project na voltooiing het grootste offshore windpark ter wereld zijn. Dogger Bank is een joint venture tussen SSE Renewables, Equinor en Vårgrønn. Vanwege de omvang en schaal wordt de locatie in drie opeenvolgende fasen gebouwd: Dogger Bank A, Dogger Bank B en Dogger Bank C. De certificering kan worden gebruikt tot 14,7 MW en zal gelden voor de 87 turbines van 14 MW die zullen worden gebruikt op Dogger Bank C.

Certificeringsproces

Het certificeringsproces van de Haliade-X 14,7 MW-220 omvatte een reeks tests op het prototype op Maasvlakte 2 in Rotterdam. Dit prototype werd gebouwd na de lancering van het Haliade-X offshore windplatform door GE  in 2018. Het prototype begon in november 2019 voor het eerst te draaien. Sindsdien heeft het verschillende wereldrecords gevestigd op het gebied van continu vermogen op één dag.

Schellings zei dat de mogelijkheid om het Haliade-X prototype gedurende meerdere jaren te bedienen en te testen belangrijke learnings heeft opgeleverd die GE in staat hebben gesteld om de eerste turbine te leveren die volledig gecertificeerd is op 14,7 MW-220.

“Ervaring is de beste leermeester,” zei Schellings, “en in de afgelopen drie jaar hebben onze ingenieurs veel geleerd over hoe de prestaties van de Haliade-X te maximaliseren. Deze volledige typecertificering valideert ons vermogen om die lessen te vertalen in meer prestaties voor klanten die offshore wind gebruiken om de klimaatverandering te helpen beperken.” Bron: GE

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.