Groen licht voor Zweedse offshore windparken Vesterhav Syd en Nord

| 16 december 2020

Source: Vattenfall/Energinet

De Danish Energy Agency heeft het Zweedse energiebedrijf Vattenfall groen licht gegeven voor de bouw van de offshore windparken Vesterhav Syd en Vesterhav Nord in de Noordzee aan de Deense westkust. Met in totaal 41 windturbines hebben de windparken een gezamenlijk vermogen van 344,4 MW.

Vesterhav Syd en – Nord zijn nearshore windparken die oorspronkelijk maar gem. 4 km uit de kust waren gepland. Vesterhav Nord ligt direct ten zuiden van de ingang naar de Limfjord. 60 km zuidelijk daarvan ligt de locatie van Vesterhav Syd. In het kader van de goedkeuring van de bouwplannen zijn de locaties van de windturbines zo ver mogelijk uit de kust geplaatst binnen het door de Deense overheid aangewezen zeegebied. Dat betekent dat de windturbines van Vesterhav Syd nu een gemiddelde afstand van 9 km naar de kust krijgen. De meest noordelijke windturbine van Vesterhav Nord komt op een afstand van 8 km van de kust te staan.

Siemens Gamesa 4 MW turbines
Gepland zijn direct-drive offshore windturbines van Siemens Gamesa van het type SG 8.4-167DD met 8,4 MW vermogen en 167 m rotordiameter. Voor Vesterhav Syd zijn 21 windturbines gepland en voor Vesterhav Nord 20. Met in totaal 41 windturbines hebben beide windparken een vermogen van 344,4 MW.

Innovatief radarsysteem
Los van de maximaal mogelijke verruiming van de afstand naar de kust wil Vattenfall ook een innovatief radarsysteem toepassen om de verlichting te kunnen dimmen wanneer geen vliegtuigen of schepen in de buurt zijn. De Danish Transport, Construction and Housing Authority moet hier goedkeuring voor geven. Dit zal uiterlijk voor het einde van het 2e kwartaal in 2021 moeten gebeuren om het systeem met anders systemen te kunnen integreren.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.