Grootste windpark in het Midden-Oosten levert eerste stroom

| 16 augustus 2021
Grootste windpark van het Midden-Oosten levert eerste stroom

© Vestas

Dumat Al Jandal, het grootste windpark in het Midden-Oosten en het eerste grote windenergie project in Saudi-Arabië, is aangesloten op het elektriciteitsnet en levert de eerste stroom aan het net.

Het 400 MW windenergieproject, gelegen 900 km ten noorden van Riyadh, in de regio Al Jouf, wordt ontwikkeld door Masdar (49%)en EDF Renewables (51%). Zij wonnen in 2019 de tender voor het windpark. In augustus 2019 werd hiervoor financial close bereikt.

Het windpark bestaat uit 99 Vestas V150-4.2 MW windturbines, met elk een ashoogte van 130 meter, een rotordiameter van 150 meter en een vermogen van 4,2 MW. Het windpark zal, wanneer volledig operationeel, voldoende elektriciteit op wekken om het equivalent aan stroomverbruik van maximaal 70.000 huishoudens in het land te voorzien.

Afnemer van de stroom is Saudi Power Procurement Company, een dochteronderneming van Saudi Electricity Company, het Saudische bedrijf voor energieopwekking en -distributie. Het heeft hiervoor een 20 jarige PPA afgesloten.

Vision 2030

Het windpark draagt bij aan de Vision 2030-doelstelling van het koninkrijk Saudi-Arabië om de CO2-uitstoot te reduceren. Dit economisch hervormingsplan heeft als doel de economie van het land te diversifiëren en de hernieuwbare energiebronnen in Saudi-Arabië te verhogen tot ongeveer 50 procent tegen 2030. Bron: Masdar

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.