Hoogleraar Kuik: Bedenk ook waarom windmolens er staan

| 16 april 2014
Windpark Houten is – net als andere windparken – belangrijk voor Nederland. Want Nederland moet véél meer duurzame energie produceren. Om onze leefomgeving te beschermen en voor onze onafhankelijkheid van landen die fossiele brandstoffen leveren. Op internet en social media lees je negatieve berichten over windpark Houten. Tegenstanders van het windpark zouden graag hebben dat het verdwijnt. Hoogleraar in Delft, Gijs van Kuik wil bepleiten dat de voordelen van windenergie serieuzer worden genomen, ook al is dit lastig: als windpark Houten verdwijnt, komt er nog steeds stroom uit de stopcontacten. De stad draait gewoon door. De urgentie van het windpark is niet direct duidelijk. Maar dit betekent niet dat die urgentie er niet is.

Nederland loopt ver achter wat betreft duurzame energie. Met doorsukkelen gaan we de internationale klimaatafspraken voor 2020 niet halen. En dat moet wel want het schaadt de belangen van Nederland, omdat we zo afhankelijk blijven van landen die fossiele brandstoffen leveren. En – nog belangrijker – het gaat hier om een schone en gezonde toekomst. Dit zijn natuurlijk heel abstracte onderwerpen, die vooral een effect in de toekomst hebben. Het is heel lastig om hiermee te discussiëren tegen concrete problemen die nu spelen zoals ‘ik vind ze lelijk’ of ‘ik stoor me aan het geluid’.

houten toren
In Delft is Gijs van Kuik hoogleraar windenergie en wetenschappelijk directeur van DUWIND – een erkend onderzoeksinstituut op dit onderwerp. Al sinds de helft van de jaren ‘70 richt Van Kuik zich op dit vakgebied. De tijd waarin een windturbine de energie terugverdient die nodig was om de turbine te maken bedraagt een paar maanden. Hierna scoort de techniek heel goed op de balans tussen opbrengst, CO2-uitstoot en recyclebaarheid van de materialen. Als ingenieur en onderzoeker verdiept Kuik graag in de technologie die hierachter steekt. Maar ook uit maatschappelijk oogpunt is dit pure winst.

Houten krijgt nog iets terug dankzij het windpark. Eneco, UWind en de gemeente Houten hebben samen een duurzaamheidsfonds opgericht. Dit fonds verdeelt een deel van de opbrengst van het windpark over duurzame initiatieven in Houten. Door de negatieve geluiden in de media, lijkt het soms alsof heel Houten tegen het windpark is. Dit klopt niet. Er is een actieve antilobby die veel van zich laat horen. Veel andere Houtenaren zijn een stuk gematigder. Zeker om mij heen vinden velen dat het windpark er nou eenmaal bij hoort of ze vinden het zelfs mooi. Als Kuik in zijn woonkamer op een stoel staat, kan hij de windmolens zien en vind dat positief.  

 
De windturbines hebben het aanzicht van Houten veranderd. Maar ja: de snelweg en de uitbreiding van Houten zelf ook. En wat dacht je van het hotel en dat grote rode gebouw op het industrieterrein? Verandering hou je niet tegen. Bovendien is het geen optie om te zeggen: geen windenergie in de stad. We hebben namelijk álle natuurlijke bronnen nodig die we kunnen vinden. Zonne-energie, windenergie en andere technieken. Daarom zou Kuik mensen willen oproepen: bedenk ook waaróm de windturbines in Houten er staan. kuik

Bron: Eneco

Tags: ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.