Kallista Energy neemt aandelen van Enercon in Windpark Krammer over

| 16 maart 2021

Het Franse energiebedrijf Kallista Energy verwerft 40% van het kapitaal van Windpark Krammer in de province Zeeland. De aandelen waren voorheen nog in handen van de Duitse turbinefabrikant Enercon. De overige aandelen zijn in handen van de coöperaties Deltawind en Zeeuwind.

Windpark Krammer is een windpark dat bestaat uit 34 windturbines van het type Enercon E-115 met elk een vermogen van 3 MW die langs de dijken van Philipsdam aan de oevers van de Krammersluizen zijn geplaatst. Het windpark werd in maart 2019 in gebruik genomen en in mei dat jaar officieel geopend. Windpark Krammer produceert jaarlijks ongeveer 365GWh hernieuwbare elektriciteit. De windturbines zullen tijdens hun volledige levensduur de uitstoot van meer dan 4 miljoen ton CO2e voorkomen.

Het project is een initiatief van burgers, die niet alleen hebben bijgedragen tot de ontwikkeling en de aanleg van het park, maar het ook beheren via de coöperaties Deltawind en Zeeuwind. Oorspronkelijk hadden de beide coöperaties met ongeveer 5.000 leden 51 % van de aandelen in handen. De overige 49% was in handen van Enercon (EIPP GmbH) . In oktober 2020 namen Deltawind en Zeeuwind al 9 % over van Enercon.

Kallista Energy verwerft de aandelen die tot dusver in handen waren van Enercon dankzij de steun van fondsen die door Ardian geadviseerd worden namens APG en AXA, de twee institutionele aandeelhouders van het bedrijf.

Windpark Oostflakkee

Het is voor Kallista niet het eerste onshore windproject in Nederland. In december 2019 kondigde het bedrijf aan dat het investeerde in Windpark Oostflakkee in Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland. Het windpark bestaat uit acht Enercon E126-EP3 turbines met elk een vermogen van 4 MW. In december 2020 werd de eerste turbine geplaatst. Het windpark zal binnenkort in bedrijf gesteld worden. Met de nieuwe overname zal het Franse energiebedrijf nu beschikken over 134 MW aan onshore windenergie in Nederland, bovenop de 213 MW aan windenergie die het bedrijf exploiteert in Frankrijk.

Frédéric Roche, Voorzitter van Kallista Energy: “Windpark Krammer illustreert perfect hoe ondernemingszin in combinatie met hoogstaande windtechnologie duizenden inwoners in staat kan stellen in actie te komen voor energietransitie in hun regio. We zijn er erg trots op dat Enercon ons heeft uitgekozen om hen op te volgen in een van de meest emblematische windparken in Nederland en we zijn bijzonder enthousiast om samen met de coöperaties Deltawind en Zeeuwind deel uit te maken van dit project. Het langetermijnengagement van Kallista Energy en van haar institutionele aandeelhouders sluit perfect aan bij de visie van de andere partners in dit project”.

Bram van Noort, Country manager van Enercon in Nederland: “Het was echt fijn om samen te werken met het hele Krammer team. Het was een geweldige ervaring om samen met Deltawind & Zeeuwind dit ambitieuze windpark tot stand te brengen. Kallista is voor Enercon een betrouwbare en pragmatische partner met wie we graag blijven samenwerken als dienstverlener voor Windpark Krammer en als leverancier en projectpartner voor andere onshore projecten in Nederland en in andere markten van onze nieuwe verkoopregio. Het engagement van Kallista toont aan dat internationale investeerders vertrouwen hebben in onshore windenergie en in de technologie van ENERCON in het bijzonder. We kijken uit naar de realisatie van nog meer mijlpaalprojecten en prototype sites om samen de energietransitie in Europa verder te blijven stimuleren”.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.