Litouwen opent tender voor tweede offshore windpark

| 16 januari 2024

Litouwen heeft afgelopen maandag de aanbesteding voor het tweede offshore windproject in de Oostzee aangekondigd. Het gaat om een windpark met een vermogen van 700 MW dat ongeveer 30 kilometer van Palanga zal komen te liggen.

Deelnemers kunnen vanaf vandaag tot 17 uur ’s middags op 15 april zich registreren en hun documenten in dienen.

De aanbesteding wordt gegund aan de bieder die de hoogste ontwikkelingsvergoeding biedt of die van de staat de laagste jaarlijkse stimulans voor elektriciteitsopwekking tegen de laagste prijs vraagt.

In het geval van overheidssteun zou deze 15 jaar beschikbaar zijn. De succesvolle bieder zal 5 miljoen euro bijdragen aan milieubeschermingsmaatregelen. Zodra het offshore windpark is gebouwd, zal de ontwikkelaar een jaarlijkse bijdrage van €1 per 1 MWh opgewekte elektriciteit leveren aan de dichtstbijzijnde gemeenten. Dit zou kunnen oplopen tot ongeveer 3 miljoen euro per jaar voor de lokale gemeenschappen.

De succesvolle bieder voor het park met een oppervlakte van 136 vierkante kilometer hoeft geen offshore onderzoeken en andere activiteiten uit te voeren die nodig zijn voor de ontwikkeling en bouw van de infrastructuur, en hoeft ook geen milieueffectbeoordeling voor te bereiden, die door de staat worden of zullen worden uitgevoerd.

Rond 2030 zullen twee offshore windparken ongeveer 6 TWh groene elektriciteit opwekken – de helft van het huidige elektriciteitsverbruik van Litouwen. In oktober 2023 werd de winnaar van de tender voor het eerste offshore windpark (ook 700 MW) bekend gemaakt. Deze werd gewonnen door Ocean Winds (een 50:50 joint venture tussen Engie en EDP Renewables) en het Litouwse bedrijf Ignitis Group.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.