Maffia voor recordbedrag geplukt

| 16 september 2010
bron: NOS

De Italiaanse justitie heeft een zakenman die wordt verdacht van banden met de maffia voor een recordbedrag geplukt. In totaal werd voor 1,5 miljard euro in beslag genomen, onder meer veertig bedrijven, honderden stukken land, snelle auto’s en een veertien meter lange catamaran.

Ook werden enkele bankrekeningen en aandelenportfolio’s overgenomen. Het onroerend goed dat werd geconfisqueerd ligt voornamelijk op Sicilië en in Zuid-Calabrië, de thuisbases van de Cosa Nostra en ‘Ndrangheta maffiaorganisaties. Heer van de Wind Doelwit van de actie was de Siciliaanse zakenman Vito Nicastri, die vorig jaar al werd gearresteerd.

Volgens de aanklagers waste Nicastri (54) maffiageld wit door het te investeren in duurzame energiebronnen als windmolenparken en zonnepanelen. Deze ‘Heer van de Wind’, zoals zijn bijnaam luidt, zou banden hebben met Matteo Messina Nedaro, de grote baas van de Italiaanse maffia.

Groeimarkt Het Openbaar Ministerie zegt niet verrast te zijn dat de maffia in de groene energie is gegaan, omdat het een groeimarkt is waar veel geld te verdienen valt. Vorige maand werd al voor 800 miljoen euro in beslag genomen bij een andere zakenman met banden met de maffia.

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.