Nieuwe kabinet wil 5 kolencentrales dicht. Kans op nieuw windpark in Noordzee

| 16 oktober 2017

Het nieuwe kabinet wil dat in 2030 alle kolencentrales gesloten zijn, en een groot windpark boven de Waddeneilanden stroom gaan leveren. 

Provincie Groningen is voorstander van een groot windpark in de Noordzee en pleit voor een windpark van 10 gigawatt. Goed voor 10 miljoen huishoudens die hiermee van stroom worden voorzien.

Door de sluiting van kolencentrales wordt de kans groter dat zo’n windpark er gaat komen.

“De Noordzee is bij uitstek geschikt omdat het elektriciteitsnet er al ligt”, aldus een gedeputeerde. ‘De kolencentrale van RWE gebruikt nu een groot deel van dat net. Maar als die centrale dicht moet, dan kan een windpark gebruik maken van het elektriciteitsnet.’

Homan lobbyt niet alleen in Den Haag voor het windpark, maar ook in Brussel. ‘Zo’n windpark heeft een meerwaarde voor de internationale markt. En vanuit de Eemshaven kunnen wij ook Duitse windparken bedienen. Het is allemaal goed voor de werkgelegenheid.’Geen wind op land?

In het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staan meerdere passages over windparken op zee. Wind op land komt niet voor in het regeerakkoord.

‘Er staat inderdaad niets in over wind op land, maar tegelijkertijd staat er wel dat auto’s schoner moeten en dat we anders met onze energie om moeten gaan’, zegt Homan, die nieuwe windparken op het Groninger land niet uit wil sluiten.

Bron: RTV Noord

Tags: , , , , , ,

Category: Bedrijven, Draagvlak omwonenden, Electriciteit, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windturbinefabrikanten

Reacties zijn gesloten.