Ocean Winds verliest proces om leasing rechten voor drijvend offshore windpark

| 16 mei 2023

Het proces bij de Scottish Supreme Civil Court had betrekking op de leasingrechten van een drijvende offshore windpark op de locatie NE6/Broadshore in Schotland ca. 50 km ten noorden van de kustplaats Fraserburgh.

In 2017 lanceerde Crown Estate Schotland het project ScotWind Leasing met het doel om delen van de zeebodem open te stellen voor de de ontwikkeling van offshore wind. In 2021 vond hiervoor een aanbestedingsproces plaats.

Moray Offshore Renewable Power (Moray Offshore), een dochterbedrijf van Ocean Winds, schreef in voor 5 van de 17 gebieden, waaronder de locatie NE6. De leasingrechten werden in januari 2022 gewonnen door een consortium onder leiding van het Spaanse energiebedrijf Blue Float Energy.

In de ogen van Moray Offshore werden de leasingrechten onterecht aan Blue Float Energy verstrekt. Volgens Moray Offshore, was met name de beschrijving in de tender van de ervaring van het Blue Float consortium op het gebied van drijvende offshore windenergie overdreven, foutief en misleidend. Ervaring met drijvende offshore windenergie was met name een van de meest belangrijke keuzecriteria voor de tender.

Moray Offshore eiste daarvoor met EUR 460 miljoen gecompenseerd te worden door Blue Float Energy. De rechter heeft Moray Offshore echter in het ongelijk gesteld, onder andere, omdat ze niet kon bewijzen dat de acties van BlueFloat hadden geleid tot het verlies van het bod.

Lees HIER de gehele uitspraak.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.