Offshore wind waait gunstig voor Van Oord

| 16 maart 2021

Installatieschip Aeolus © Van Oord

Vandaag presenteerde offshore bedrijf Van Oord haar jaarcijfers over 2020. Opmerkelijk is het aandeel van de omzet dat uit offshore windactiviteiten voortkwamen. Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf werd er meer omzet gedraaid door de offshore windtak dan door de baggerdivisie.

In 2020 realiseerde Van Oord een omzet van EUR 1.677 miljoen, een groei ten opzichte van 2019 met 1.644 miljoen euro. Ondanks de impact van herstructureringskosten en incidentele kosten bleef de EBITDA relatief stabiel met EUR 226 miljoen (2019: EUR 254 miljoen). De netto-omzet daalde van 46 miljoen euro naar 33 miljoen euro.

Offshore Wind was goed voor een omzet van 632 miljoen euro. Dit is een groei van meer dan 10% ten opzichte van de gerealiseerde omzet in 2019 (571 miljoen euro). De offshore wind business unit streef hiermee de business unit Dredging voorbij dat goed was voor 598 miljoen euro omzet. In 2019 was dit nog 690 miljoen euro. De aanhoudende marktdruk, versterkt door COVID-19, zou de reden zijn voor de daling in omzet uit dredging activiteiten, aldus Van Oord. De omzet van de business unit Offshore bleef stabiel met EUR 211 miljoen (2019: EUR 210 miljoen). De business unit Netherlands vergrootte zijn omzet tot EUR 236 miljoen (2019: EUR 173 miljoen) als gevolg van de grote projecten in uitvoering (waaronder Afsluitdijk, A16 bij Rotterdam).

Sterk offshore wind jaar

De operationele resultaten voor offshore wind stegen flink. Grote projecten zoals Borssele III & IV en Kriegers Flak werden met succes afgerond. De bezettingsgraad van installatieschepen zoals de Aeolus en de Nexus was hoog. Daarnaast ging Van Oord van start met haar eerste kabellegproject in Taiwan. Het contract, dat werd gegund door Ørsted, betreft de kabelinstallatie voor het offshore windpark Greater Changua (vermogen 900 MW).

Van Oord geeft aan dat de orderportefeuille van Offshore Wind goed is gevuld. Het bedrijf heeft tenders in de pijplijn voor projecten in Europa, Azië en de VS. Daarnaast verwacht Van Oord dat de orderportefeuille zal groeien, mede dankzij de status van ‘preferred contractor’ voor het 1,4 GW Britse Sofia offshore windproject van RWE en Baltic Hub. Vorig jaar bereikte het bedrijf tevens een mijlpaal met de bijdrage aan de totstandkoming van het Saaremaa offshore windpark in Estland met een potentie van 1 GW. Bron: Van Oord

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.