Offshore windzone voor de kust van Noord-Tasmanië afgekondigd
De minister van Klimaatverandering en Energie van Australië heeft op 12 december een gebied in de Bass Strait regio voor de kust van Noord-Tasmanië afgekondigd als gebied voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie, inclusief offshore windenergie. De zone zou tot 20 GW aan betrouwbare hernieuwbare energie kunnen ondersteunen – meer dan de helft van de huidige elektriciteitsvraag in het zuidoosten van Australië.
Het toewijzen van het gebied is vastgelegd in de Offshore Electricity Infrastructure (Declared Area OEI-02-2024) Declaration 2024. Bass Strait is door de Australian Energy Market Operator genoemd als een van de beste opties voor offshore windenergieopwekking in het land. Het aangekondigde Bass Strait-gebied is een van de 6 prioriteitsgebieden voor offshore windontwikkeling in de Australische Commonwealth-wateren.
De zone die nu afgekondigd is, ligt minstens 30 km uit de noordkust van Tasmanië, strekkend van Burnie in het westen tot Bridport in het oosten, en beslaat 7.100 km2.
Het gebied is ongeveer 30 procent minder dan in het oorspronkelijke voorstel en ligt nu verder van de kust. Dit is besloten naar aanleiding van feedback van lokale leiders, de industrie, vissers, vakbonden, First Nations-volkeren en gemeenschapsgroepen.
De nieuwe industrie moet tot 12.000 banen kunnen creëren in de bouwfase en nog eens 6.000 vaste banen. De vestiging van een offshore windindustrie in Tasmanië zou ook de mogelijkheid kunnen bieden om bestaande industrieën zoals staal, cement en geavanceerde onderdelenindustrie te versterken, waardoor de Australische toeleveringsketens en lokale economieën een impuls krijgen.
Haalbaarheidsvergunningen aanvragen
Offshore windontwikkelaars kunnen tot 12 maart 2025 haalbaarheidsvergunningen aanvragen om de haalbaarheid van offshore windprojecten in de Bass Strait zone te beoordelen. Haalbaarheidsvergunningen worden alleen toegekend aan ontwikkelaars die bewijzen dat hun project het meeste oplevert voor Tasmanië, de Tasmaanse beroepsbevolking en de Australische energiezekerheid. Ontwikkelaars moeten ook voldoen aan strenge eisen voor milieubeheer en betrokkenheid van de gemeenschap en zich ertoe verbinden de mariene ruimte te delen met bestaande gebruikers.
Tasmanië draait al 100% op hernieuwbare energie maar offshore wind zal kunnen bijdragen om de doelstelling van 200 procent hernieuwbare energie in 2040 te realiseren. Bron: dcceew.gov.au
Category: Wereldwijd