Onderzoek naar mogelijkheden opwekking duurzame energie langs Noord-Hollandse snelwegen

| 16 november 2022

Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland, de 12 omliggende gemeenten (Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen) en Liander onderzoek in het komende jaar gezamenlijk welke mogelijkheden er zijn voor duurzame energieopwekking langs snelwegen in Noord-Holland.

Het gaat om de snelwegen A9, A5, A22 en noordelijke gedeelten van de snelwegen A1 en A2. De publieke partijen hebben hiervoor een intentieverklaring ondertekend.

Bijdrage aan klimaatdoelen

Door het ondertekenen van de intentieverklaring is Noord-Holland weer een stapje dichterbij het bijdragen aan de klimaatdoelen. In 2030 moet 70 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen, zoals wind- en zonne-energie.

De hiervoor benodigde ruimte is daarbij in Noord-Holland, net als in de rest van Nederland, een grote uitdaging. Daarom werken regionale en lokale partijen in Noord-Holland samen aan de Regionale Energiestrategie. Deze beschrijft hoe en waar duurzame elektriciteit met zonne- en windenergie kan worden opgewekt. Het beschikbaar stellen van ruimte langs snelwegen is daar onderdeel van.

Eerdere voorverkenning

Vanaf het voorjaar 2022 is er vooronderzoek gedaan naar hoe geschikt de ruimte langs snelwegen in Noord-Holland is. Hieruit blijkt zo’n 694 hectare potentieel beschikbaar voor het opwekken van energie, dat is een oppervlakte van bijna 1000 voetbalvelden. Het gaat dan om zijbermen en aansluitingen, geluidsschermen en naastgelegen open stukken grond.

De volgende stap is dat kansrijke locaties beter onderzocht worden, waarbij goede communicatie en betrokkenheid met omwonenden een grote rol speelt. De partijen verwachten dat het onderzoek een jaar gaat duren en eind 2023 wordt afgerond.

OER-Programma

Het onderzoek gebeurt in het kader van het OER-Programma(externe link) (Opwek van Energie op Rijksvastgoed). Met dit rijksbrede programma stelt het Rijk haar vastgoed beschikbaar voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Dit gebeurt wanneer gemeenten en provincies hier een verzoek voor doen.

Er worden al een aantal pilotprojecten in Nederland uitgevoerd. In Noord-Holland is eerder een pilotproject gestart langs de snelweg A7, bij 4 knooppunten: Wognum, Abbekerk, Medemblik en Middenmeer. Met deze pilot werd onder andere gekeken naar de kosten van energieopwekking, inpassing in het landschap en verkeersveiligheid. Bron: Rijkswaterstaat

 

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.